Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Energie electrică din găinaţul găinilor

68

gainaUn întreprinzător român se pregăteşte să producă energie verde la Codlea, judeţul Braşov. Prin intermediul unor investiţii de 9 milioane euro acesta va construi o “uzina de energie verde”, care prelucrând găinaţul şi dejecţiile găinilor de la Codlea va putea furniza aproximativ 60 de Megawaţi pe zi.

Ideea este că, folosind patru tone de dejecţii ale găinilor de pe platformă se vor putea furniza aproximativ 2.500 de kilowaţi/oră. Cantitatea ajunge pentru consumul a aproximativ 5.500 de case zilnic, iar emisiile poluante sunt la doar jumătate din cantitatea admisă de normele europene, spun specialiştii companiei.

Potrivit unui act normativ al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, în prezent, un kilowatt/oră din surse regenerabile costă 1.320 de lei vechi.  Pentru fiecare megawatt, firma va primi un “certificat verde” pe care îl va putea tranzacţiona la bursă. La cantitatea estimată a se produce, compania va avea un câştig de 3.000 de euro pe zi, deoarece un astfel de certificat se tranzacţioneaza în prezent la preţul de 50 euro.

Orgoni Crystal