Cum a apărut numele de „dinozaur” şi cine a fost descoperitorul acestor reptile gigantice dispărute? O mică istorie fascinantă…


Cine a descoperit prima fosilă de dinozaur? Este o întrebare foarte interesantă. În 1677, Robert Plot este creditat cu descoperirea primului os de dinozaur, dar el credea că acesta ar fi aparținut unui om gigantic. Abia ulterior, William Buckland, primul profesor de geologie de la Universitatea Oxford, a fost cel care a identificat corect fosila ca aparţinând unui dinozaur.

Buckland era un tip ciudat. Se spune că în timpul unei ore, ținea în mână un craniu de hienă în faţa studenţilor săi, ţipând către aceştia: „Cine domină lumea”? (Apropo, răspunsul corect era „stomacul”).

Buckland a fost curator neoficial al muzeului din campusul universitar și a călătorit în lume pentru a găsi exemplare pentru colecțiile sale. În aceste călătorii, în 1815, el a găsit oasele unui animal care s-au dovedit a fi exact ca acelea descoperite de Robert Plot cu peste o sută de ani în urmă. Privind la oasele dintilor, maxilarului si a membrelor, Buckland a concluzionat în 1824 că ele trebuie să fi aparţinut unei şopârle carnivore dispărute. El a numit această șopârlă preistorică „Megalosaurus”, deși nu înțelegea, desigur, că specimenul său era dinozaur. Totuși, pentru că mai folosim și astăzi numele de Megalosaurus, Buckland deține onoarea de a fi prima persoană din lume care numește o specie de dinozaur, înainte ca acest cuvânt – „dinozaur” – să fi fost inventat.

În 1822, Mary Ann Mantell, căsătorită cu geologul Gideon Mantell, a descoperit oase fosilizate în Sussex, Anglia. Examinarea ulterioară a acestora a arătat că oasele erau asemănătoare cu cele ale scheletului iguanei, așa că fosilele de reptilele au fost numite „Iguanodon”. Acesta este cea de-a doua specie de dinozaur care a obținut un nume.

În cele din urmă, în 1842, Sir Richard Owen a numit aceste specii drept „Dinosauria”, adică „șopârlă teribilă”. Astfel, numele de „dinozaur” a fost inventat. Owen a întemeiat mai târziu Muzeul de Istorie Naturală din Londra în 1881, care este încă renumit pentru colecția sa de oase de dinozauri.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO