Experimente secrete CIA: câini controlaţi cu ajutorul unor dispozitive implantate în creier


În 1963, CIA a experimentat dispozitive implantate în creierul câinilor, pentru a le controla mișcările şi a le influența acțiunile. Scopul specific al programului de cercetare a fost acela de a examina posibilitatea de a controla comportamentul unui câine, într-un camp deschis, prin declanşarea de la distanţă a stimulării electrice a creierului.

Cotidianul Newsweek” a dezvăluit documente clasificate din 1963, care au fost primite de John Greenewald, fondatorul „The Black Vault” („Fişierul negru”), cel care publică documente secrete pe tot felul de subiecte, obținute în temeiul Legii privind libertatea informației. Greenewald a petrecut 20 de ani încercând să obțină accesul la fișierele din aceste experimente de control psihic, realizate în cadrul proiectului MK-ULTRA, proiect care a încercat să manipuleze mințile oamenilor folosindu-se de droguri, hipnoză, izolare, abuz și alte forme de tortură.

Conform documentelor redactate ca şi fișier „C00021825”, șase câini au avut implantaţi electrozi pe creier; în plus, mai era un acumulator și un stimulent pentru creier. „Un astfel de sistem depinde de eficacitatea sa asupra a două proprietăți ale stimulării electrice furnizate anumitor structuri ale creierului câinelui: efectul bine-cunoscut al recompensării și tendința unei astfel de stimulente de a iniția și menține locomoția într-o direcție, care este însoțită de oferirea continuă a stimulării”.

O epistolă scrisă în 1967 și inclusă în raportul din 1965 (intitulat „Comportamentul controlat la distanţă cu stimularea electrică de recompensă a creierului”) a numit proiectul de control al minții câinelui drept un succes, deși limitat datorită distanţei dispozitivului de control – „100 la 200 de metri, cel mult”. Ce s-a întâmplat cu cei șase câini? Raportul afirmă că, după ce au fost făcuți să alerge, să se întoarcă și să se oprească ca răspuns la curenții electrici trimiși în centrele de recompense ale creierului, unii au suferit efecte secundare, inclusiv infecțiile cauzate de incizii.

Un experiment imoral? A fost ceva moral la MK-ULTRA?