Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Un studiu şocant arată că există păsări care incendiază intenţionat pădurile şi vegetaţia! Avem de-a face aici cu o „inteligenţă malefică”…


E destul de fierbinte în Australia chiar în aceste zile de vară spre toamnă australiană. Aici, un val de căldură brutal, care înregistrează temperaturi „de incinerație”, amenință să distrugă pădurile şi vegetația cu focuri care se aprind acolo unde nu te aştepți. Şi, ca și cum acest lucru nu ar fi de ajuns, autoritățile trebuie să se lupte acum şi cu păsările incendiatoare, care par a fi nişte balauri miniaturali!

Un nou studiu care încorporează cunoștințele tradiționale ale indigenilor australieni descrie comportamentul în mare parte necunoscut al așa-numiților „răpitori de foc” – păsări care răspândesc în mod intenționat focul cu ajutorul unor bețişoare de lemn care ard, pe care le transportă în ghearele și în ciocurile lor şi pe care le aruncă ca pe nişte proiectile pentru a răspândi incendiile în zonele în care doresc.

Aceste arme de foc, adevărate artilerii de foc, sunt răspândite de cel puțin trei specii cunoscute – Gaia Neagră sau Gaia Brună (Milvus migrans), Gaia Şuierătoare (Haliastur sphenurus) și Şoimul brazilian sau Şoimul brun (Falco berigora).

„Cu toate că aborigenii și alți localnici care se ocupă de incendiile de vegetație țineau cont de multă vreme de riscurile pe care le prezintă răpitorii care provoacă incendii controlate, scepticismul oficialităților privind realitatea răspândirii focului de către păsări a împiedicat până acum o planificare eficientă pentru gestionarea incendiilor și restaurarea peisajului” explică autorii studiului în lucrarea lor.

În timp ce știrile despre păsările incendiatoare care bombardează peisajul cu bețişoare ce ard ar putea părea surprinzătoare sau chiar șocante, cercetătorii sunt dornici să sublinieze că acest fenomen distructiv a fost de fapt cunoscut şi raportat de nenumărate milenii. De exemplu, indigenii cunoșteau acest lucru de peste 40.000 de ani! Dacă ipoteza este corectă, înseamnă că avem în sfârșit o confirmare a unei noi forțe din natură care poate răspândi incendii devastatoare – iar aborigenii australieni știau totul despre acest lucru.

Folosirea focului se presupunea până acum că este un comportament atât de unic uman, şi este considerată de mulți ca fiind cea mai mare descoperire din istoria omenirii. Iată că acum constatăm cu perplexitate că nu suntem singura specie de pe planetă care ştie să folosească focul, lucru care ar trebui să ne pună serios pe gânduri atunci când vorbim de inteligența din lumea vie.

Studiul a fost publicat în revista „Journal of Ethnobiology”.

 


Lasă un comentariu