În Marea Britanie e bine din când în când să mai ucizi câte un amiral! Incredibila istorie a execuţiei amiralului Byng


Pe 14 martie 2017, s-au împlinit 260 de ani de la execuţia celebră (în acel secol – al XVIII-lea) a unui amiral britanic, John Byng. În zilele noastre, puţini mai cunoaştem istorie, deşi din ea s-ar putea trage multe învăţăminte înţelepte pentru zilele noastre.

Ajuns pe mare de la vârsta de 13 ani, John Byng a ajuns căpitan la 23 de ani şi contra-amiral la vârsta de 40 de ani. În 1756, când avea 50 de ani şi era deja amiral plin, a izbucnit Războiul de 7 ani, între Marea Britanie şi Franţa în special. Amiralitatea britanică i-a oferit 10 nave militare pentru a-i împiedica pe francezi să captureze fortul St Philip, de pe insula Minorca, aflată în Marea Mediterană, şi care aparţinea de britanici din anul 1713.

Când Byng a ajuns în apropierea insulei, el a descoperit că francezii se năpustiseră deja cu o forță considerabilă asupra Minorcăi și asediau fortul. El și consiliul său de război au decis să nu mai debarce pe insulă, scriind Amiralității că îndeplinirea ordinelor nu i-ar opri pe francezi, pierzându-se astfel o mulţime de vieţi omeneşti. Scrisoarea, care a ajuns la sfârșitul lunii mai 1756, a stârnit consternare și furie la Londra. Regele Marii Britanii, George al II-lea, a spus categoric: „Acest om nu va lupta!“ Apoi a venit vestea că fortul St Philip a fost predat francezilor.

Byng a fost chemat acasă și a fost pus sub arest la sosire. Curtea marțială a fost convocată la sfârșitul lunii decembrie 1756, eveniment care a fost raportat în detaliu în toate ziarele vremii. Byng a fost acuzat de faptul că „nu a făcut tot posibilul“. El s-a apărat şi a adus multe argumente, dar instanța l-a găsit vinovat şi a fost condamnat la moarte, însă făcându-se recomandarea către guvernul britanic de a fi „iertat”, lucru pe care guvernul nu l-a făcut. Regele George al II-lea îl putea graţia, însă şi el a refuzat să facă acest lucru. Până la urmă, amiralul John Byng a fost executat prin împuşcare pe 14 martie 1757.

Filozoful francez Voltaire a comentat acest eveniment în lucrarea sa „Candida”, spunând următoarele cuvinte celebre: „În această ţară, e bine să ucizi din când în când câte un amiral, pentru a-i încuraja şi pe alţii”.

Foarte curios e faptul că guvernul britanic a refuzat să-şi ofere scuze şi să-l reabiliteze pe amiral Byng într-o cerere transmisă de urmaşii lui Byng oficialilor de la Londra (vedeţi ştirea de pe The Guardian din 2007).


Lasă un comentariu