În Marea Britanie e bine din când în când să mai ucizi câte un amiral! Incredibila istorie a execuţiei amiralului Byng


Pe 14 martie 2017, s-au împlinit 260 de ani de la execuţia celebră (în acel secol – al XVIII-lea) a unui amiral britanic, John Byng. În zilele noastre, puţini mai cunoaştem istorie, deşi din ea s-ar putea trage multe învăţăminte înţelepte pentru zilele noastre.

Ajuns pe mare de la vârsta de 13 ani, John Byng a ajuns căpitan la 23 de ani şi contra-amiral la vârsta de 40 de ani. În 1756, când avea 50 de ani şi era deja amiral plin, a izbucnit Războiul de 7 ani, între Marea Britanie şi Franţa în special. Amiralitatea britanică i-a oferit 10 nave militare pentru a-i împiedica pe francezi să captureze fortul St Philip, de pe insula Minorca, aflată în Marea Mediterană, şi care aparţinea de britanici din anul 1713.

Când Byng a ajuns în apropierea insulei, el a descoperit că francezii se năpustiseră deja cu o forță considerabilă asupra Minorcăi și asediau fortul. El și consiliul său de război au decis să nu mai debarce pe insulă, scriind Amiralității că îndeplinirea ordinelor nu i-ar opri pe francezi, pierzându-se astfel o mulţime de vieţi omeneşti. Scrisoarea, care a ajuns la sfârșitul lunii mai 1756, a stârnit consternare și furie la Londra. Regele Marii Britanii, George al II-lea, a spus categoric: „Acest om nu va lupta!“ Apoi a venit vestea că fortul St Philip a fost predat francezilor.

Byng a fost chemat acasă și a fost pus sub arest la sosire. Curtea marțială a fost convocată la sfârșitul lunii decembrie 1756, eveniment care a fost raportat în detaliu în toate ziarele vremii. Byng a fost acuzat de faptul că „nu a făcut tot posibilul“. El s-a apărat şi a adus multe argumente, dar instanța l-a găsit vinovat şi a fost condamnat la moarte, însă făcându-se recomandarea către guvernul britanic de a fi „iertat”, lucru pe care guvernul nu l-a făcut. Regele George al II-lea îl putea graţia, însă şi el a refuzat să facă acest lucru. Până la urmă, amiralul John Byng a fost executat prin împuşcare pe 14 martie 1757.

Filozoful francez Voltaire a comentat acest eveniment în lucrarea sa „Candida”, spunând următoarele cuvinte celebre: „În această ţară, e bine să ucizi din când în când câte un amiral, pentru a-i încuraja şi pe alţii”.

Foarte curios e faptul că guvernul britanic a refuzat să-şi ofere scuze şi să-l reabiliteze pe amiral Byng într-o cerere transmisă de urmaşii lui Byng oficialilor de la Londra (vedeţi ştirea de pe The Guardian din 2007).

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock