Ce s-a descoperit în pădurile din Malaezia: o bufniţă cu ochi portocalii, nevăzută de mai bine de un secol!


O bufniță extrem de rară cu ochi portocalii strălucitori care nu mai fusese văzută de mai bine de 100 de ani a fost redescoperită în Malaezia. Numită Otus brookii brookii, această bufniță n-a mai fost observată din 1892.

Redescoperirea bufniței a avut loc în mai 2016, dar studiul despre ea a fost publicat recent în „Wilson Journal of Ornithology”. Cel care a fost martor și a fotografiat bufniţa în Sabah (Malaezia), a fost Andy Boyce, specialist la Smithsonian Migratory Bird Center.

Bufnița a fost găsită în pădurile de pe Muntele Kinabalu, acolo unde se află multă vegetație. Boyce a observat că Otus brookii brookii este cu aproximativ 25% mai mare decât alte bufnițe care trăiesc în aceeași zonă. O altă diferență majoră este că această specie specifică are o culoare gri, neagră și maro închis (destul de diferită în comparație cu acea culoare roșiatică pe care o au alte bufnițe locale). În plus, are ochi portocalii strălucitori.

Din moment ce Boyce nu s-a putut apropia prea mult de bufniţă, el nu a putut obține măsurători exacte ale păsării, dar pe baza datelor colectate despre rudele ei cele mai apropiate, bufnița ar putea cântări aproximativ 100 de grame.

Boyce s-a întors în zona în care a observat bufniţa, în fiecare zi, aproape două săptămâni, dar nu a mai văzut-o. Încă nu este clar cât de multe exemplare dintre aceste bufnițe mai există, deoarece nimeni nu a mai văzut-o mai mult de un secol, cu excepția lui Boyce. Iar faptul că sunt creaturi nocturne și sunetele ei sunt necunoscute, face ca și mai greu să fie reperată.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): smithsonianmag.com


Lasă un comentariu