Doi cercetători avertizează: dacă omenirea va continua să distrugă pădurile, civilizaţia umană se va sfârşi în 20-40 de ani


Imagine: needpix.com (Commons Creative – free)

Specialiştii de la Institutul Alan Turing și Universitatea din Tarapaca au elaborat un raport sumbru, care prezice o „prăbușire ireversibilă” a civilizației umane în următorii 20 – 40 de ani. Există multe amenințări pentru civilizația noastră, dar cea mai mare amenințare poate veni chiar de la oameni. Conform acestui studiu recent, există o șansă de 90% de catastrofă și prăbușirea civilizației noastre în doar câteva decenii. Deci, este posibil să o evităm? Ce-a făcut greşit umanitatea?

În ultimele decenii, a existat o preocupare privind schimbările climatice. Mulți factori din cauza activității umane sunt considerați ca fiind responsabili de modificările observate: printre acestea, numărăm contaminările apei și ale aerului, dar şi defrișările sunt cele mai citate. Deși amploarea contribuției umane la efectul de seră și la schimbările de temperatură se află încă în discuţie, defrișarea pădurilor este un fapt incontestabil.

Într-adevăr, înainte de dezvoltarea civilizațiilor umane, planeta noastră era acoperită de 60 de milioane de kilometri pătrați de pădure. În urma defrișărilor, mai rămân în prezent mai puțin de 40 de milioane de kilometri pătrați, scriu cercetătorii în studiul lor.

Dr. Gerardo Aquino, cercetător la Institutul Alan Turing din Londra, și profesorul Mauro Bologna de la Departamentul de Inginerie Electronică de la Universitatea Tarapaca din Chile, care se află în spatele acestui studiu, afirmă că dacă continuăm să distrugem și să degradăm pădurile lumii, Pământul nu va mai putea susține o populație umană mare. Cei doi cercetători explică că, dacă rata defrișării continuă, „toate pădurile ar dispărea aproximativ în 100-200 de ani”.

„Calculele arată că, menținându-se ritmul real de creștere a populației și a consumului de resurse, în special a consumului forestier, ne-au mai rămas câteva decenii înainte de o prăbușire ireversibilă a civilizației noastre”, încheie lucrarea. „În concluzie, modelul nostru arată că un colaps catastrofal al populației umane, datorat consumului de resurse, este cel mai probabil scenariul evoluției dinamice bazate pe parametrii actuali”.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): nature.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO