Cercetătorii învaţă să comunice cu păianjenii! Iar muzica pânzei de păianjen este uluitoare!


Imagine: hippopx.com (Commons Creative – free)

Păianjenii se bazează destul de mult pe simţul atingerii pentru a descoperi lumea din jur. Corpurile și picioarele lor sunt acoperite cu fire mici de păr, care pot distinge între diferite tipuri de vibrații. Prada prinsă într-o pânză de păianjen produce o vibraţie foarte diferită de cea a unui alt păianjen care vine, sau faţă de vibraţia unui vânt, de exemplu. Fiecare fir al unui pânze de păianjen produce un ton diferit.

Cu câțiva ani în urmă, oamenii de știință au tradus structura tridimensională a pânzei de păianjen în muzică, în colaborare cu artistul Tomas Saraceno, pentru a crea un instrument muzical interactiv, intitulat „Pânza de păianjen”. Acum, echipa s-a folosit de lucrare anterioară, adăugând o componentă de realitate virtuală interactivă.

Această cercetare nu numai că îi va ajuta pe oameni să înțeleagă mai bine arhitectura tridimensională a pânzei de păianjen, ci şi să înveţe limbajul vibrațional al păianjenilor.

„Păianjenul trăiește într-un mediu cu corzi vibrante”, a spus inginerul Markus Buehler de la MIT. „Păianjenii nu văd prea bine, așa că își simt lumea prin vibrații, care au frecvențe diferite”.

Pentru a explora structura acestor tipuri de pânze, echipa a urmărit un păianjen tropical (Cyrtophora citricola) într-o incintă dreptunghiulară, și a așteptat ca acesta să umple spațiul cu o pânză tridimensională. Apoi, a folosit un laser pentru a crea imagini de înaltă definiție cu secțiuni transversale 2D ale pânzei de păianjen. Un algoritm special dezvoltat a creat apoi arhitectura 3D a rețelei pânzei, din aceste secțiuni transversale 2D. Pentru a transforma acest lucru în muzică, diferite frecvențe de sunet au fost alocate diferitelor fire. Notele astfel generate au fost redate în modele bazate pe structura pânzei de păianjen.

S-a reuşit „traducerea” în muzică a fiecărui pas în crearea pânzei de păianjen. Aceasta înseamnă că notele se schimbă odată cu modificarea structurii pânzei, iar ascultătorul poate auzi procesul de construire a acestei pânze.

„Pânza de păianjen” a permis publicului să audă muzica păianjenului, dar realitatea virtuală, în care utilizatorii pot intra și reda singuri fire pe pânză, adaugă un nou nivel de experiență.

Și, poate cel mai fascinant, cercetarea a permis echipei să dezvolte un algoritm pentru a identifica tipurile de vibrații ale pânzei de păianjen, traducându-le în „pradă prinsă” sau „pânză în construcție” sau „sosirea unui alt păianjen cu intenții amoroase”. Acest lucru, spune echipa, constituie baza pentru dezvoltarea învățării limbajului păianjenului: „Acum încercăm să generăm semnale sintetice pentru a vorbi practic limba păianjenului”, a spus Buehler.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): sciencealert.com

Puteţi auzi mai jos „muzica păianjenului”:

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock