Yeti există cu adevărat

218

yeti2David Attenborough, renumitul naturalist britanic, a mărturisit recent în cadrul unei emisiuni televizate că e convins că mito­logicul Yeti este real. În anul 1951, în zona Menlung din munţii Himalaya a fost fotografiată o uriaşă urmă de picior, despre care s-a spus că ar aparţine unui Yeti. O echipă de alpinişti se afla acolo în misiune de recunoaştere înainte de tentativă de cucerire a Everestului pentru prima oară – lucru realizat doi ani mai târziu. Unul dintre alpinişti, Eric Shipton, a fost cel care a imortalizat gigantică amprentă. Trei ani mai târziu, publicaţia britanică Daily Mail a raportat descoperirea unor specimene de păr despre care a spus că ar fi provenit din scalpul unui Yeti.

De-a lungul anilor au fost conturate diferite teorii pe această temă, însă până în prezent nu a apărut nicio fotografie care să confirme existenţa celei mai “fantomatice” fiinţe de pe Terra. În folclorul tibetan, Yeti e o făptură nocturnă, care fluieră şi care are puterea de a ucide dintr-o singură lovitură. Cercetătorii sunt de părere că există două tipuri de Yeti: dzu-teh (“creatură mare”), de aproape 2,4 metri înălţime, şi nich-teh, care poate avea de la 1,5 până la 1,8 metri.

Profesorul Attenborough a vorbit, de asemenea, despre incapacitatea oamenilor de a opri schimbarea climatului: “Nu ne putem întoarce în trecut, asta este clar…viteza cu care se schimbă lucrurile e şocantă. Înainte era vorba de mii de ani, acum doar de decade… Nu putem schimba decât viteza cu care ne transformăm noi înşine”.