Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Ce credeţi că s-a descoperit în pădurile tropicale din Sri Lanka? O tarantulă incredibilă, cu picioare albastre…

549
blank
Foto: Ranil P. Nanayakkara

Trebuie să admiteţi… arahnida din acest articol este foarte frumoasă 🙂 Sri Lanka este ţara unde se găseşte o nouă specie de tarantulă, iar femelele acestei tarantule sunt de culoare albastru-turcoaz și suficient de mari pentru a strânge cu picioarele o gogoaşă.

Biologii au găsit arahnidele într-o zonă izolată din pădurea tropicală de sud-vest a ţării, acolo unde se găsesc plantații de arbori de ceai și de cauciuc. Păianjenii giganţi trăiesc în gropi tubulare, sunt rapizi și agresivi, vânând insectele care rătăcesc prea aproape de adăposturile lor subterane. Măsurând aproximativ 12 centimetri de la un capăt la altul, acești păianjeni se disting prin culorile albastre nemaipomenite, care au atras atenţia biologului Ranil Nanayakkara şi care i-a numit ca “Chilobrachys jonitriantisvansicklei”.

„Când le-am văzut pentru prima dată, am rămas fără cuvinte”, a spus Nanayakkara despre tarantulele femele, adăugând faptul că „masculii sunt mai mici și au o culoare maronie”.

C. jonitriantisvansicklei este doar a doua specie din genul Chilobrachys care se găsește în Sri Lanka; prima, o arahnidă maronie numită C. nitelus, a fost identificată acum 126 de ani.

Nanayakkara, un prolific “vânător de păianjeni” de la Universitatea Kelaniya din Sri Lanka, a colectat o parte din arahnidele strălucitoare într-o expediție în 2015, şi apoi a petrecut doi ani făcând comparații fizice detaliate între ele și speciile cunoscute de Chilobrachys. În cele din urmă, a ajuns la concluzia că acest păianjen este un exemplar unic.

Orgoni Crystal