Inteligenţa Artificială a descoperit miliarde de copaci şi arbuşti în Sahara, acolo unde oamenii credeau că nu creşte nimic


Imaginile din satelit ale deșertului Sahara prezintă o întindere aridă, cu dune nesfârșite. Problema este că imaginile normale din satelit nu arată copaci individuali, dar asta nu înseamnă neapărat că nu sunt acolo. Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga și NASA au oferit Inteligenţei Artificiale problema de a găsi copaci în deşert. Se pare că această problemă a fost rezolvată cu succes de Inteligenţa Artificială, pentru că ea a aflat că există o mulțime de vegetație în Sahara (în special în zona Saharei Occidentale, mai aproape de Oceanul Atlantic) – aproximativ 1,8 miliarde de copaci și arbuști.

„Am fost foarte surprinși să vedem că destul de mulți copaci cresc în deșertul Sahara, deoarece până acum, majoritatea oamenilor credeau că practic nu există niciunul”, spune autorul principal al studiului, Martin Brandt de la Departamentul de Geoștiințe și Managementul Resurselor Naturale al universității. „Am numărat sute de milioane de copaci numai în deșert. Ar fi fost imposibil să facem lucrul acesta fără Inteligenţa Artificială”. Cercetarea a fost publicată în revista „Nature”.

Vegetația pe care Brandt și colegii săi au identificat-o se află în Sahara Occidentală, o regiune de aproximativ 1,3 milioane de kilometri pătrați care include deșertul, Sahelul și zonele subdeşertice din Africa de Vest. Acești copaci și arbuști nu au fost luaţi în seamă în inventarul pădurilor din lume, pentru calculul modelelor climatice de la nivel mondial. „Copacii din afara zonelor împădurite nu sunt de obicei incluși în modelele climatice. În principiu, ei constituie o componentă necunoscută în ciclul global al carbonului”.

Pe lângă faptul că sunt informații valoroase privind schimbările climatice, cercetarea poate contribui la facilitarea dezvoltării strategice a regiunii, în care vegetația crește datorită unei mai bune înțelegeri a ecosistemelor locale.

Inteligenţa Artificială folosită în studiu a fost instruită să recunoască forma copacilor, astfel că ea a fost capabilă să repereze detaliile minuscule ale imaginilor din satelit furnizate de NASA. Sarcina i-a luat Inteligenţei Artificiale doar câteva ore; oamenilor le-ar fi fost necesari ani de zile pentru a efectua o analiză echivalentă.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): nature.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO