Biologii, studiind câinii de prerie, au descoperit faptul că ei sunt fiinţele care au cel mai sofisticat limbaj din lume, al doilea după oameni. Această descoperire i-au luat prin surprindere pe oamenii de ştiinţă, întrucât ei credeau că maimuţele sau delfinii sunt speciile cele mai comunicative după oameni.
Dar profesorul Con Slobodcikov, biolog la Universitatea din Arizona de Nord, a descoperit faptul că în lătratul acestor câini de prerie se găsesc o mulţime de informaţii care descriu culoarea, mărimea, direcţia de călătorie şi chiar şi viteza. El a făcut această descoperire, atunci când a studiat semnalele de alarmă pe care câinii le trag, când pe teritoriul lor pătrund anumiţi inamici.
„Există mai multe tipuri de alarme pe care câinii le pot da”, a explicat prof. Slobodcikov. „Alarma pentru un coiot e diferită faţă de cea pentru un bursuc, care la rândul ei e diferită faţă de alarma pentru un şoim”.
„Aceste alame diferite au sens, întrucât, în funcţie de duşmanii lor, câinii de prerie au răspunsuri diferite. Dacă pe teritoriul lor apar coioţii, de exemplu, recunoscuţi pentru vânatul lor prin surprindere, câinii de prerie alearga în faţa vizuinelor lor şi aşteaptă să vadă ameninţarea”, a mai declarat profesorul.
De asemenea, omul de ştiinţă american a mai descoperit că aceşti câini de prerie mai reacţionează şi la culoare, având un lătrat diferit în funcţie de nuanţă. Astfel, un om care va purta o cămaşă albastră va produce un sunet diferit în lătratul acestor câini faţă de un om care va purta o cămaşă galbenă.
Câinii de prerie sunt fiinţe foarte sociabile şi trăiesc în colonii mari, răspândindu-se pe mii de hectare în America de Nord.