Navele de transport marfă reprezintă una dintre cele mai comune metode de transport pentru mărfuri în întreaga lume. În fiecare zi, milioane de haine, electronice și jucării, care umplu rafturile centrelor comerciale, sunt expediate pe mări şi oceane. Dar, aceste nave de marfă reprezintă unele dintre cele mai grave surse de poluare din lume.
Însă, cât de gravă reprezintă această poluare? S-a estimat că doar una dintre aceste nave, care are aproximativ aceeași lungime ca aproximativ 6 terenuri de fotbal, poate produce aceeași cantitate de poluare ca și 50 de milioane de mașini! Emisiile de la doar 15 dintre aceste nave sunt egale cu cele produse de toate mașinile din lume (750 de milioane de autovehicule). În plus, dacă industria navală ar reprezenta o țară, aceasta ar fi clasată pe locul al 6-lea ca şi contribuţie la emisiile globale de CO2.
Aşadar, cea mai mare parte a poluării din lume are loc pe mări, departe de privirile oamenilor, dar şi departe de autorităţi. Dar, ce se poate face? În primul rând, dacă navele ar naviga la viteze mai mici, astfel s-ar reduce emisiile. Interesant e faptul că transportul maritim nu este acoperit de Acordul de la Paris privind schimbările climatice, datorită naturii internaționale a acestor servicii; mările şi oceanele sunt globale și nu sunt acoperite de acord.