Incredibil! În Spania s-a “privatizat” Soarele! Iar dacă îţi instalezi panouri solare pentru consumul propriu iei amendă de 30 de milioane de euro!

  •  
  •  
  •  
  •  

energie solara SpaniaAm găsit un articol în limba spaniolă, pe cotidianul on-line El Pais, care apare în Costa Rica. Titlul mi s-a părut tare interesant: “Spania privatizează Soarele. E interzisă generarea de energie pentru autoconsum”, aşa că am să scot în evidenţă câteva idei principale:

* În Spania, dacă sunteţi prinşi că fotonii de la lumina Soarelui îi folosiţi pentru uzul propriu, sunteţi pasibili de o amendă de 30 de milioane de euro! Adică, sunteţi nenorociţi pe viaţă, căci nu vă veţi putea niciodată plăti această amendă imensă. Aşa că, dacă credeţi că cea mai bună soluţie e să vă faceţi individual nişte panouri solare pentru a căpăta independenţa energetică, atunci puteţi uita de această idee. Energia trebuie să o luaţi doar de la marile companii energetice.

* În Spania, a fi independent energetic e un lucru extrem de costisitor, Soarele fiind “amanetat” doar câtorva privilegiaţi şi marilor companii energetice. Uniunea Fotovoltaică Spaniolă (UNEF) care strânge peste 300 de companii din domeniul energetic, reprezentând 85% din industrie, crede că legislaţia spaniolă va face mult mai scumpă energia solară decât cea convenţională şi va paraliza intrarea de noi competitori pe piaţa energetică.

* Spania a “privatizat” astfel Soarele, fără să-şi consulte cetăţenii, sistemul nostru solar sau Universul.

* Posibilitatea de producere de electricitate pentru consumul propriu, folosind panourile solare instalate pe proprietatea privată, este foarte atractivă pentru gospodăriile spaniole şi asta pentru că factura la electricitatea convenţională este din ce în ce mai mare. Dar, pentru a nu pune în pericol sistemul energetic actual al ţării care ar avea de suferit dacă prea multe gospodării şi-ar instala panouri solare, guvernul spaniol a impus nişte taxe pentru energia solară, făcând-o astfel mai scumpă decât cea convenţională. Iar dacă nu vrei să plăteşti aceste taxe şi îţi instalezi singur, pe proprietatea individuală nişte panouri solare, atunci vei fi declarat “infractor” şi vei plăti o amendă de 30 de milioane de euro!! INCREDIBIL până unde s-a ajuns!!

 

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu