Cele mai uimitoare 10 iluzii optice din lume


Noi credem că percepem realitatea obiectivă, dar percepţia este întotdeauna alterată de înclinaţii subconştiente. Iluziile demonstrează acest fapt. Aşa că, în continuare, ne vom uita la cele mai uimitoare 10 iluzii optice ce au fost realizate vreodată.

1) Iluzia liftului fără podea

liftul-fara-podea

A te urca în acest lift sigur te-ar speria. Un semn de la intrare avertizeaza persoanele care intră despre lucrul în curs. Podeaua a fost pictată, încât să pară că ea nu există.

2) Iluzia cutremurului

iluzia-cutremur

Crucea Roşie s-a folosit în mod creativ de puterea iluziei optice pentru a şoca privitorii într-o campanie de conştientizare a puterii cutremurelor în San Francisco.

3) Iluzia turnului înclinat

iluzia-turnului-inclinat

Iată aici o iluzie simplă, dar specifică ochiului uman. Cele două fotografii ale turnului înclinat din Pisa sunt identice, numai că fotografia din dreapta pare mai înclinată decât cea din stânga, întrucât este făcută din alt unghi. Motivaţia pentru care percepem această iluzie e faptul că sistemul nostru vizual tratează aceste două imagini ca făcând parte dintr-o singură scenă.

4) Iluzia celor trei sori care răsar

triplu-rasarit-de-soare

Aceasta este o iluzie naturală. În ziua în care a fost făcută poza, era o dimineaţă rece de iarnă, iar ceea ce vedem este un halou de gheaţă, care este produs de lumina Soarelui ce trece prin atmosfera plină cu cristale de gheaţă (care au o formă hexagonală). Asemenea halouri pot fi văzute chiar mai des decât curcubeele. În poză se poate observa un “stâlp al Soarelui” (în centrul imaginii, deasupra Soarelui care răsare), înconjurat de un arc de halou de 22 de grade; astfel, apar doi sori falşi, în stânga şi în dreapta imaginii.

5) Iluzia rechinului de pe autobuz

rechinul-de-pe-autobuz

Acesta a apărut pe coperta revistei “Economist”, în articolul “Cele mai bune 10 semne” şi a fost finalist al Premiului Epica în anul 2003.

6) Iluzia indicatoarelor rutiere transparente

iluzia-indicatoarelor-transparente

Un artist plastic din Chicago, pe nume Cayetano Ferrer, a pictat câteva indicatoare rutiere, care au ca fundal priveliştile din apropiere, dând astfel iluzia de transparenţă.

7) Iluzia de la barajul Cardiff Bay

iluzia-barajului-cardiff-bay

Vizitatorii barajului din Cardiff Bay vor fi foarte încântaţi de opera artistului elveţian Varini şi a echipei sale. Văzută dintr-un anumit unghi, iluzia optică îi va fascina cu siguranţă pe vizitatori.

8 ) Iluzia umbrei din gunoaie

iluzia-umbrei

Parteneri atât în viaţă, cât şi în artă, Tim Noble (1966) şi Sue Webster (1967) explorează influenţele toxice ale culturii consumaţioniste prin noi moduri de reprezentare. Transformând gunoaiele în instalaţii complexe şi vizuale, Noble şi Webster explotează, manipulează şi transformă deşeurile în opere de artă; cea de mai sus se numeşte “gunoiul alb” şi a durat şase luni de zile pentru a fi realizată.

9) Iluzia morţii

iluzia-mortii

Este o iluzie de publicitate care se numeşte “Fii atent”. Îi conştientizează pe oameni să fie mai atenţi când folosesc aceste scări.

10) Iluzia cu bani

iluzii-cu-bani

Da, e simplă, dar tare. Şi, din moment ce e atât de simplă, aţi putea-o face şi voi!

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock