Într-o zi geroasă de iarnă când se înregistrează -30 de grade, ni se pare că e atât de frig? Dar când arşiţa verii atinge uneori şi temperaturi de 40 de grade, vi se pare sufocant de cald? Ei bine, să ştiţi că există locuri în lumea această unde este şi mai rău decât atât. Să urmărim împreună acest top al celor mai călduroase şi friguroase locuri din lume.
1) Staţia Vostok (Antarctica)
Localizată în apropierea Polului sud geomagnetic, şi situată la aproximativ 3.500 de metri deasupra nivelului mării, staţia rusească de cercetare de la Vostok se află într-un frig permanent. Recordul temperaturii absolute a fost de -89,2° C, temperatură înregistrată pe 21 iulie 1983.
2) Staţia Eureka (Canada)
Staţia Eureka (Canada), situată în Insula Ellesmere este considerată cea mai rece zonă locuită de pe Pământ. Se află la paralela 80, fiind construită în anul 1947. Media temperaturii anuale este de -20 de grade, iar iarna temperatura scade până la -40 de grade.
3) Oymyakon (Rusia)
În republica Yakutia, cam la 350 km sud de cercul polar nordic, se găseşte localitatea Oymyakon, unde s-au înregistrat -71.2° în 1926, cea mai scăzută temperatură din emisfera nordică.
4) Muntele Denali (Alaska, SUA)
Muntele Denali, cel mai înalt vârf din America de Nord (6.194m) a fost considerat mult timp drept cel mai rece munte de pe pământ, temperaturile zilnice situându-se în jurul valorii de -40°C.
5) Ulaanbaatar (Mongolia)
Situată în stepa asiatică, la 1.300 de metri înălţime deasupra nivelului mării, capitala Mongoliei este considerată drept cea mai friguroasă capitală din lume.
6) Al-Aziziyah (Libia)
Aflată la 40 km sud de Tripoli (capitala Libiei), se află localitatea Al-Aziziyah, unde pe 13 septembrie 1922 s-a înregistrat cea mai călduroasă zi din lume: 57,8 °C. Interesant e faptul că aşezarea se află la doar 1 oră de mers cu maşină faţă de Marea Mediterană.
7) Dallol (Etiopia)
La Dallol (Etiopia), se află o depresiune care e la 116 m sub nivelul mării. Aceată zonă are cea mai ridicată temperatură medie a anului din lume: 34,4°C.
8 ) Deşertul Desht-e-Lut (Libia)
În anii 2004 şi 2005, în acest deşert s-au înregistrat cele mai înalte temperaturi de pe suprafaţa pământului, fiind depăşită bariera de 70°C. Datorită căldurii imense, acest deşert libian rivalizează cu deşertul chilian Atacama drept cel mai uscat loc de pe Pământ, iar în zona sa nu creşte nicio creatură, nici măcar o singură bacterie.
9) Valea Morţii (SUA)
Valea Morţii din California (SUA) a înregistrat cea de a doua temperatură din lume, în topul celor mai călduroase zone: 56.7°C. Vara temperatura ajunge aici la o medie de 47°C, şi este cea mai uscată regiune din SUA. Valea Morţii este situată la 86 de metri sub nivelul mării, ceea ce explică arşiţele înregistrate aici.
10) Bangkok (Thailanda)
Capitala Thailandei, Bangkok, a fost declarată de către Organizaţia Mondială a Vremii drept cel mai călduros oraş al lumii. Temperatura medie anuală este de 28°C.