Cele mai bizare şi mai fascinante 8 poveşti medicale

76 vizualizari

femeia-cu-coarneLumea medicală este plină de poveşti fascinante, de la boli rare şi misterioase, până la anomalii medicale. De la omul cu sânge verde, până la femeia cu două ADN-uri sau omul care a murit de 100 de ori, toate din acestea sunt poveşti cu adevărat incredibile care a uimit lumea medicală.

Să vedem împreună un top al celor mai ciudate cazuri din istoria medicinii, care s-au întâmplat de-a lungul timpului.

1) Omul cu sânge verde

sangele-verde

În octombrie 2005, la spitalul St Paul din Vancouver, medicii, în timp ce îi efectuau nişte teste unui pacient de 42 de ani, au observat faptul că acesta nu avea sângele colorat în roşu, aşa cum era normal, ci în verde! Iniţial, diagnosticul a fost de metemoglobină, o afecţiune periculoasă prin care hemoglobina din sânge nu mai primeşte oxigen. Ulterior, s-a stabilit că pacientul suferea de sulfemoglobinemia, o afecţiune rară în care hidrogenul sulfurat, combinat cu ionii ferici din sânge formează sulfemoglobina, afecţiunea ce cauzează ca sângele să devină verde închis. Acest lucru se datorează unor doze excesive de medicamente ce conţin sulfonamide.

2) Femeia cu două ADN-uri

himerism

Atunci când Karen Keegan, o profesoară de 52 de ani din Boston, a avut nevoie de un transplant de rinichi, toţi cei trei fii ai săi au fost testaţi pentru a se vedea dacă sunt donatori compatibili. Din teste a reieşit faptul că fiii ei nu se potriveau cu profilul ei genetic. Keegan suferea de himerism, o afecţiune în care doi embrioni gemeni cresc în pântecele unei mame, dar unul dintre ei îl absoarbe pe celălalt, astfel încât rezultă un embrion ce conţine două ADN-uri, aflate în diferite părţi ale corpului. Medicii i-au descoperit cel de-al doilea set de ADN în glanda tiroidă a femeii.

3) Femeia care e oarbă 3 zile pe săptămână

natalie-adler

Natalie Adler este o tânără din Australia care suferă de o afecţiune extrem de rară. Ea este oarbă, timp de 3 zile pe săptămână, şi acest lucru se întâmplă pentru că ochii i se închid involuntar, şi nu-i mai poate să-i deschidă decât după trei zile. Totul s-a întâmplat într-o duminică dimineaţă, atunci când avea 11 ani, şi când s-a trezit că nu mai poate deschide ochii. Dar i s-au deschis înapoi după 3 zile. Dar, după 4 zile, iarăşi i s-au închis ochii…şi după 3 zile i s-au deschis din nou. Şi tânăra trece prin acest coşmar de ani de zile. Sute de oftalmologi au consultat-o, dar nu i-au putut găsi nicio boală sau nicio explicaţie pentru ceea ce suferă.

4) Femeia ce a stat cu un creion în cap timp de jumătate de secol

creion-in-cap

Margaret Wegner, în vârstă de 55 de ani, după ce a suferit nenumărate dureri de cap şi hemoragii nazale timp de 51 de ani, a reuşit să se opereze în anul 2007. Să se opereze de ce? Pentru a îndepărta un creion pe care accidental i-a ajuns în cap prin nări, atunci când avea vârsta de 4 ani. Datorită lipsei tehnologiei chirurgicale, extracţia creionului a fost amânată timp de peste 5 decenii.

5) Fata care râde non-stop

fata-care-rade

Xu Pinghui, o chinezoaică de 12 ani, a început să râdă după ce a contractat o febră când avea vârsta de 8 luni. Datorită acestei afecţiuni misterioase, fata şi-a pierdut abilitatea de a vorbi la vârsta de 2 ani, şi nu poate comunica decât prin râsete. Unii specialişti spun că râsul non-stop se datorează distrugerii parţiale a lobului frontal în timpul febrei avute când avea 8 luni.

6) Omul cu robinetul în ochi

robinet-in-ochi

Yi Zhao, un chinez în vârstă de 57 de ani, a ajuns la camera de urgenţă a spitalului cu un robinet înfipt în ochi, ce avea ataşat o ţeavă în continuarea sa, ca urmarea a unui accident stupid. Întrucât un computer tomograf n-a putut fi efectuat datorită ţevii ce incomoda, Zhao s-a decis să-şi îndepărteze singur robinetul, cu ajutorul unui ghidaj medical. În mod miraculos, el a reuşit asta, fără nicio leziune la creier, cu o mică leziune la ochi şi cu cteva mici fracturi ale oaselor faciale.

7) Omul care a murit de 100 de ori

defibrilat

Jim McClatchey, un american în vârstă de 54 de ani, a fost dus la spital de către soţia sa, după ce l-a găsit inconştient pe jos. Doctorii i-au făcut ca inima să-i bată din nou de 100 de ori, căci ea se tot oprea după nici un minut. În prima oră, inima bărbatului s-a oprit numai puţin de 50 de ori! El a fost atât de mult defibrilat, încât a suferit şi o arsură pe piept. Miraculos, omul până la urmă a supravieţuit şi şi-a revenit după aceea.

8 ) Fetiţa cu 4 picioare şi 4 mâini

fetita-cu-4-picioare-si-4-maini

Lakshmi Tatma s-a născut cu 4 braţe şi 4 picioare, datorită fuzionării corpului ei, în cursul vieţii intrauterine, cu cel al unui embrion geamăn. Operată, la sfârşitul anului 2007, la un spital din Bangalore (India), printr-o intervenţie chirurgicală revoluţionară, care a durat 27 de ore, fetiţa indiană i-a uluit pe doctori prin rapiditatea cu care şi-a revenit după operaţie.