Cele mai tari 8 explicaţii despre Miracolul de la Fatima

46 vizualizari

De-a lungul timpului, s-au încercat diferite explicaţii ştiinţifice sau mai puţin ştiinţifice ale acestui fenomen, care le vom enumera în articolul de faţă.

1) Praf stratosferic

praf-stratosferic

Steuart Campbell a scris în anul 1989 în „Journal of Meterology” că un nor de praf stratosferic a schimbat aparenţa soarelui pe 13 octombrie 1917, care părea galben, albastru şi violet, şi se rotea. În sprijinul acestei ipoteze, dl Campbell afirma că un soare albastru şi roşu a fost observat în China în anul 1983.

2) Soare fals

soare-fals

Joe Nickell, un investigator al fenomenelor paranormale, pretinde că soarele din cadrul fenomenului de la Fatima, aşa cum a fost el descris de diverşi martori, nu era unul adevărat, ci un „soare fals”. Acest fenomen optic apare ca urmare a reflexiei sau refracţiei de către lumina solară a numeroaselor cristale mici de gheaţă ce compun norii cirrus sau cirrostratus. Astfel, pe cer apar doi sau trei sori falşi, în afara soarelui adevărat.

Totuşi, „soarele fals” este un fenomen staţionar şi nu poate explica „soarele dansator” văzut la Fatima. Nickell crede că acest „soare dansator” are drept cauză distorsiunea temporară a retinei, ca urmare a privirii îndelungate a unui obiect intens luminos. Astfel, martorii acelui fenomen au văzut un „soare fals care dansa”. Chiar toţi cei 70.000?

3) Nori de praf din Sahara

praf-din-desertul-sahara

Paul Simons, într-un articol publicat în revista „Times” intitulat „Secretele vremii din miracolul de la Fatima” afirmă că anumite efecte optice de la Fatima au fost provocate de un nor de praf provenit din Sahara.

4) Teoria halucinaţiei în masă

halucinatie-in-masa

Kevin McClure susţine că lumea prezentă la Fatima în octombrie 1917 n-a văzut decât ceea ce vroia să vadă, astfel totul nefiind decât o imensă halucinaţie în masă. Această teorie nu poate însă explica miile de declaraţii făcuţi de diferiţi martori, aflaţi la kilometri distanţă de Fatima, care nu ştiau că acolo avea loc o anumită adunare religioasă.

5) OZN

ozn905

S-a afirmat că fenomenul de la Fatima a fost de fapt o navă extraterestră. Ciudat e că această navă s-a întâmplat să vină tocmai în ziua când cei 3 copii au spus că pe 13 octombrie 1917 se va întâmpla ceva. Personal, mi se pare cea mai fantasmagorică explicaţie.

6) Furtună solară

furtuna-solara

Precum se ştie, la fiecare 11 ani, Soarele nostru trece printr-o perioadă de puternice furtuni solare. Aşadar, se presupune că fenomenul de la Fatima se datorează unei puternice furtuni solare. Există însă o problemă: a mai fost semnalată până în prezent vreun fenomen gen „soarele dansator” atunci când au loc furtunile solare? Mie mi se pare că nu.

7) Eclipsă de Soare

eclipsa-de-soare-9

Explicaţia pare destul de improbabilă, deoarece în acea perioadă, nu se cunoaşte prezenţa vreunei eclipse. Atunci pentru ce a mai fost prezentată această ipoteză?

8 ) Efectul de zoom

efectul-de-zoom

Această explicaţie a fost propusă de Institutul de Fizică de la Universitatea Catolică din Louvain. Acest efect apare atunci când creierul se confruntă cu o imagine bidimensională aflată la o distanţă mare necunoscută, iar creierul va lua în considerare posibilitatea ca ea să fi venit mai aproape, prin efectuarea unui zoom mental iluzoriu, atunci când mărimea aparentă a obiectului creşte progresiv. Dacă creierul percepe un anumit pericol, atunci efectul de zoom acţionează rapid, apărând astfel „efectul soarelui dansator”.

Uau! 70.000 de oameni au crezut că Soarele e un fel de Predator care îi devorează.