Cele mai ciudate şi mai rare 8 fenomene naturale din lume


fenomene meteo bizareSe pare ca in fiecare an, vremea devine tot mai „nebună” faţă de alţi ani. Puteți vedea rapoarte despre inundațiile torențiale și alte fenomene meteo extreme la știri, cam tot timpul; se pare că schimbările climatice cauzate de activitatea umană sau de activitatea solară ar fi adevărata cauză pentru care ele au loc. Aisbergurile polare se topesc la rate tot mai alarmante, ceea ce va determina ca nivelul mării să crească în viitor. Vedem căderi de zăpadă abundente, geruri năpraşnice, uragane în zone în care n-ar trebui să existe, tornade, inundaţii catastrofale, şi multe alte lucruri, de parcă ar veni Apocalipsa.

Deşi schimbările climatice par a fi iminente, există încă unele evenimente meteorologice naturale, destul de rare, care au explicaţii ştiinţifice şi care nu sunt creaţia omului sau a extratereştrilor. Sau poate o fi, dar ştiinţa încearcă să ne „vrăjească”…

1) Ploile cu animale

ploaie de pesti

Povestiri cu ploi cu animale sau obiecte datează din primul secol după Hristos, atunci când Pliniu cel Bătrân vorbea despre broaște căzute din cer. În 1794, soldații francezi au asistat, de asemenea, la o ploaie de broaște. Chiar și în zilele noastre, în Honduras are loc fenomenul de „Lluvia de Peces”, adică „ploaia peştilor”.

O explicație comună pentru animalele care cad din cer poate fi atribuită vârtejurilor de apă, dar, de exemplu, în Honduras cea mai apropiată sursă marină pentru pești pentru fenomenul de „Lluvia de Peces” se află la peste 200 de km depărtare, iar vârtejurile de apă pur și simplu nu călătoresc atât de departe. Acest eveniment poate fi, de asemenea, legat de ajungerea peștilor de apă dulce în apele subterane, din cauza schimbărilor sezoniere. Ploile torențiale ridică peștii la suprafaţă și atunci când apa se retrage, peștii se regăsesc pe pământ.

2) Norii de tip pâlnie (gaură)

nor de tip palnie

Unii oameni văd unele lucruri cu adevărat ciudate. Într-o ştire recentă, mai mulţi oameni din Stockton (California, SUA) au văzut o gaură mare în cer. S-a speculat că gaura a fost cauzată de o navă spațială extraterestră sau de o gaură de vierme intergalactică. În realitate, e vorbă de un nor de tip gaură.

Norii Cirrocumulus sau Altocumulus conțin apă îngheţată; oamenii de ştiinţă cred că, atunci când avioanele zboară prin acești nori, începe procesul de formarea gheţii și cristalizare. Trecerea aerului în jurul elicelor sau aripilor unui avion face ca aerul să se extindă și să se răcească rapid, formând cristale de gheață, căpătând apoi forma unei găuri. O altă explicaţie ar fi aceea că „norii de tip pâlnie” reprezintă punctele slabe din câmpul magnetic al Pământului, care permit radiaţiei ionizate să ajungă şi să încarce părţi din atmosfera Pământului, împingând astfel particulele în acele zone, unde se află găurile.

3) Tornadele de flăcări

tornade de flacari

Vârtejul de foc este un eveniment rar în care un incendiu formează un vortex de flăcări. Aceste fenomene mai sunt cunoscute şi sub numele de „incendiile diavolilor”, căci arată de parcă ar veni din străfundul iadului!

Vârtejul de foc apare atunci când copacii, o coastă de deal sau flăcările forțează aerul să concureze cu alte zone de aer, având diferite temperaturi şi viteze. În timp ce unele tornade de flăcări dispar destul de repede, altele pot „călători” atunci când căldura se păstrează, iar în zonă există şi rezerve de gaze ce ies la suprafaţă.

Un exemplu de tornadă de flăcări a avut loc în 1923 în Japonia, în urma unui cutremur masiv de 7,9 grade pe scara Richter. Supraviețuitorii dezastrului s-au adunat împreună într-un spațiu deschis, dar a avut loc o tornadă masivă de flăcări, care a omorât mii de oameni.

4) Fulgerele Catatumbo

Fulgerele Catatumbo 1

La gura de vărsare a râului Catatumbo în Lacul Maracaibo din Venezuela se află zona cu cele mai frecvente fulgere din lume, care par a fi eterne, iar ceea ce cauzează acest fenomen atmosferic remarcabil nu este încă cunoscut pe deplin.

Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri de ce apare această “furtună eternă”, însă ei cred că la originea fenomenului natural s-ar afla fie o cantitate mare de metan în regiune, fie puternicul vânt din Anzi.

În 2010, dintr-o dată și pe neașteptate, furtuna cu fulgere a părut că se opreşte. Pe cerul de deasupra râului Catatumbo, timp de 6 săptămâni, între sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii martie 2010, nu s-a mai văzut niciun fulger. A fost cea mai lungă dispariție a unui fulger într-o perioadă de 104 ani, de vină fiind seceta din 2009.

Organizaţiile ecologiste au început o campanie pentru trecerea în patrimoniul mondial UNESCO a acestui fenomen unic; până va intra în patrimoniu, gura de vărsare a râului Catatumbo în Lacul Maracaibo a intrat în Cartea Recordurilor, Guinness Book, ca fiind zona cu cele mai multe fulgere înregistrate în lume.

5) „Curcubeele de foc”

curcubee de foc

Curcubeele de foc reprezintă un fenomen extrem de rar. Cunoscut din punct de vedere ştiinţific ca „arc circumorizontal”, trebuie să existe anumite condiții precise pentru apariţia acestor curcubee. Ele apar de obicei în timpul lunilor de vară; soarele trebuie să fie la o altitudine de 58° sau mai mare, să existe nori cirrus de mare altitudine, iar lumina solară care intră în cristalele de gheaţă din nori, să fie într-un unghi drept.

Deşi se cheamă „curcubee de foc”, ele de fapt nu sunt nici „curcubee” adevărate, dar nici flăcări.

6) Ţurţurele de mare (sau degetul mortal de gheaţă)
turture de gheata

Acest fenomen meteorologic se formează atunci când un curent de apă salină şi extrem de rece este introdusă într-o zonă de apă oceanică. Gheaţa este împinsă către canalele mării şi pentru că această apă salină este mai densă și mai rece decât restul apei de mare ce o înconjoară, ea se scufundă și îngheață zone de apă caldă marină cu care vine în contact. Când un ţurţure de mare lovește fundul mării, el lasă o „plasă” mortală de gheață, care îngheață toate animalele cu care vine în contact, inclusiv aricii de mare și stelele de mare.

7) Lumina verde de la apusul Soarelui

lumina verde apusul Soarelui

Nu ştiu câţi dintre voi au observat acest lucru, dar există momente în care, înainte de apusul sau de răsăritul Soarelui, la orizontul mărilor sau oceanelor, apare o lumină verde. Există cu adevărat acea lumină verde sau e doar o iluzie a ochilor?

Fenomenul luminii verzi se datorează refracţiei atmosferice, ca urmare a faptului că lumina Soarelui trece prin atmosfera Pământului şi se împarte într-un curcubeu de culori. Refracţia face ca discul solar să fie înconjurat de imagini-fantomă, cu “umbre” violete, albastre sau verzi deasupra Soarelui, sau roşu, portocaliu şi galben, dedesubt. Niciuna din aceste “umbre” nu pot fi vizibile, cu excepţia apusurilor şi răsăriturilor de Soare, atunci când refracţia atinge limita maximă, iar lumina Soarelui este slabă, astfel încât umbrele pot deveni vizibile. “Umbra” roşie dispare sub orizont, cele portocalii sau galbene sunt absorbite în atmosferă, “umbrele” albastre sau violet, de obicei, se dispersează, iar ceea ce rămâne este lumina verde.

8 ) Fulgerul vulcanic

fulgerul vulcanic

Un alt fenomen cu adevărat fascinant şi extrem de rar este fulgerul vulcanic. Acest fenomen apare atunci când fulgerul este produs într-un nor vulcanic. Procesul începe atunci când particulele se separă, fie după o coliziune sau atunci când o particulă mai mare se separă în două. Unele diferențe în aerodinamica aceste particule determină ca particulele încărcate pozitiv să se separe de particulele încarcate negativ. Fulgerul are loc atunci când această separare devine prea mare pentru aer pentru a rezista fluxului de electricitate. Erupțiile vulcanice eliberează, de asemenea, cantități mari de apă, care pot ajuta, de asemenea, la producerea de furtuni.

Un sfat: dacă vedeți o lumină provenind de la o erupție vulcanică, plecaţi naibii de acolo!

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock