Cele mai noi 10 iluzii optice

  •  
  •  
  •  
  •  

Iluzia este percepţia falsă a unui obiect, care, spre deosebire de halucinaţie, are loc în prezenţa obiectului. Totuşi, percepţiile eronate sunt considerate iluzii numai dacă sunt valabile pentru un număr foarte mare de indivizi. Iluziile comune tuturor indivizilor cu o stare psihofiziologică normală sunt determinate de insăşi legile formării percepţiilor.

În continuare, vă vom prezenta un număr de 10 noi iluzii optice, care vă vor convinge de faptul că, uneori, mintea ne joacă foarte multe feste. Poate că unele fantome sau OZN-uri pe care unii din noi le vedem nu reprezintă altceva decât nişte iluzii optice…

1) Farfuria spartă şi racul

Uitaţi-vă destul de lung timp la ochii racului şi veţi observa că farfuria spartă pare să se repare singură.

2) Piese de şah de culori diferite?

Credeţi că piesele de şah de sus cu cele de jos sunt de culori diferite? Vă înşelaţi! Ele au aceeaşi culoare! Nu mă credeţi? Uitaţi-vă cum arată piesele de şah puse pe un background neutru:

3) Câte creioane sunt mai precis?

Dacă vă uitaţi la capătul creioanelor de sus, veţi număra 7 creioane, pe când, dacă veţi privi capetele de jos, veţi afla că sunt doar 6 creioane…

4) Misteriosul punct roşu

Uitaţi-vă cu atenţie doar la punctul roşu şi veţi observa că nuanţele gri din fundal vor dispărea încetul cu încetul…

5) Păsări identice din punct de vedere al culorii

Cele două păsări de mai sus sunt identice atât ca formă, dar şi din punct de vedere al culorii. Nu credeţi? Priviţi cele două păsări colorate, fără fundal:

6) Linii paralele sau strâmbe?

Vă vine a crede sau nu, liniile de mai sus sunt paralele şi nu strâmbe!

7) Ce culoare au săgeţile şi unde se îndreaptă ele?

Care e prima voastră impresie, privind această imagine? Săgeţile galbene care se îndreaptă spre stânga sau săgeţile verzi îndreptându-se spre dreapta? Nu există un răspuns corect, căci ambele propoziţii sunt adevărate. Personal, eu am văzut prima data săgeţile galbene îndreptându-se spre stânga.

8 ) Groapa din mijlocul străzii

Ceea ce pare a fi o groapă adâncă în milocul acestei străzi…nu e decât o pictură făcută în mijlocul străzii! Remarcabil!

9) Spiralele mişcătoare

Să ştiţi că imaginea de mai sus nu este deloc animată; pur şi simplu sferele “se mişcă” ca urmare a contrastului puternic şi a culorilor puternice.

10) Care din cele 3 maşini e mai mare?

Mulţi ar răspunde că maşina mai îndepărtată, cea din stânga imaginii. Răspunsul, însă, e greşit. Cea din dreapta e cea mai mare. De ce? Pentru că creierul nostru ia în calcul perspectiva.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu