10 lucruri fascinante despre Islanda, care vă vor face să vă doriţi să locuiţi acolo


Nu există, probabil, nicio altă țară din lume mai fascinantă şi mai atrăgătoare decât Islanda. Ea are tot ce îi trebuie și este destinația turistică perfectă. Are peisaje pitorești, electricitate curată, climat moderat, cultură şi literatură bogată, vulcani magnifici, ghețari, munți acoperiți de zăpadă, auroră boreală și multe altele.

În ciuda faptului că este o țară mică și cu o populaţie foarte scăzută, Islanda se clasează printre cele mai bune țări din lume. Prin urmare, iată în continuare câteva lucruri fabuloase despre Islanda, despre care, probabil, nu aţi auzit înainte.

Aşadar…

tantar1. Islanda este singura țară din lume fără țânțari.

Cu toate că ţânţarii sunt cunoscuţi că se pot reproduce în multe locuri din lume cu diferite condiții climatice, inclusiv în Antarctica și Groenlanda, aceştia sunt absenţi din Islanda. Sau, dacă se găsesc, ei sunt extrem de rari.

Potrivit oamenilor de știință, climatul islandez îi determină să stea departe de această ţară. Spre deosebire de alte țări cu climat rece, unde larva hibernează în timpul iernii și eclozează când gheața se topește în primăvară, climatul din Islanda se schimbă rapid și în mod neașteptat. E vorba de o creștere bruscă a temperaturii în mijlocul iernii și apoi o scădere bruscă a temperaturii, toate perturbând ciclul de viață al țânțarilor, ceea ce ar face imposibil pentru ei ca să se înmulțească.

internet2. 100% din populația Islandei are acces la Internet.

De la o rată de 99,8 la sută în 2015, Islanda a ajuns la 100% din populaţie care are acces la Internet, conform datelor colectate de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT), Banca Mondială și Divizia Națiunilor Unite pentru Populație. Datele de se referă la utilizatorii care pot avea acces la Internet la domiciliu, de pe orice tip de dispozitiv și pentru orice tip de conectare.

Islanda harta3. Islanda are populaţia cât un oraş mare din România, cum ar fi Iaşi sau Cluj-Napoca.

La 103.000 km pătraţi suprafaţă, Islanda are cam aceeași mărime ca și Anglia. Cu toate acestea, populația sa este de numai 332.529 de locuitori, iar 60% din această populație trăieşte în capitala ţării Reykjavik.

Populația din Islanda s-a confruntat cu o mulțime de calamități, cum ar fi ierni reci, erupţii vulcanice, epidemii de ciumă şi foamete. Toate aceste tragedii au afectat grav populația Islandei. Până la mijlocul secolului al 19-lea, populația Islandei a variat între 40.000 şi 60.000 de locuitori și a ajuns la numai 320.000 de persoane în 2008.

energie geotermala4. Electricitatea ţării este obţinută din surse regenerabile de energie, cum ar fi energia hidro și cea geotermală.

Datorită geologiei sale unice, fiind situată deasupra Dorsalei Atlanticului, și a prezenţei unui număr mare de vulcani și gheizere, Islanda a devenit cea mai importantă ţară din lume producătoare de energie verde, nepoluantă.

În Islanda există peste 200 de vulcani și 600 de izvoare termale, în care temperatura ajunge chiar şi la 250 de grade Celsius. Datorită acestei caracteristici, izvoarele geotermale sunt valorificate sub forma energiei geotermale. În Islanda există, de asemenea, multe râuri glaciare și cascade, prin care este valorificată energia hidroelectrică.

biblioteca5. Islanda are cele mai multe cărți scrise, publicate și vândute pe cap de locuitor decât orice altă țară din lume.

În medie, un islandez citeşte 4 cărți pe an, în timp ce un islandez din zece publică ceva în timpul vieții sale. Islanda are o literatură bogată, iar marea majoritate a populaţiei se „complace” în literatură. De ce? Poate şi din cauza iernilor lungi și a distanțelor lungi până la locurile de socializare.

De asemenea, poporul islandez are o cantitate impresionantă de literatură pre-creștină, legendele, folclorul și miturile rămânând o parte importantă a identității și culturii islandeze.

clima blanda6. Chiar dacă se află situată atât de în nord, aproape de Cercul Polar, clima din Islanda este chiar blândă.

În ciuda faptului că se află în partea de nord a Pământului, clima din Islanda este remarcabil de blândă. De fapt, în New York e chiar mai frig decât la Reykjavik. Islanda se află în calea Curentului Atlanticului de Nord, ceea ce înseamnă că clima este mai temperată decât ne-am putea aștepta într-un loc care se află atât de aproape de Cercul Polar. De asemenea, curentul Irminger menţine temperatura insulei moderată.

Iernile din Islanda ajung la o temperatură medie de 00 C, în timp ce verile ajung la o medie de 10 – 13 0C în partea de sud a insulei. Cea mai mică temperatură înregistrată a fost de -39,7 0C, în timp ce cea mai ridicată a atins 30,5 0C.

parlamentul islandei7. Parlamentul Islandei este cel mai vechi parlament activ din lume, din anul 930.

Althing (însemnând „Toate adunările”) este Parlamentul național al Islandei și a fost primul format în lume, în jurul anului 930, la aproximativ 60 de ani de la prima fondare a unei localităţi pe insulă.

În timpul secolului al 13-lea și până la mijlocul secolului al 19-lea, această formă de administrare a fost înlocuită cu o putere legislativă comună cu regele norvegian, ajungând la o monarhie absolută, în care Althing servea doar ca şi instanță de judecată.

În luna iulie 1843, Althing a fost recreat, alegerile au avut loc un an mai târziu (1844) și un nou Parlament a fost stabilit în 1845. Prin urmare, Islanda se consideră a fi „cea mai veche democrație parlamentară din lume”.

tara pasnica8. Islanda nu are armată şi este cea mai pacifistă ţară din lume.

În conformitate cu Raportul Global din 2016 privind Indexul Păcii, Islanda reprezintă țara cea mai pașnică din lume, urmată de Danemarca și Austria. Islanda nici măcar nu are o armată permanentă. Are doar o Pază de Coastă, care menține, de asemenea, Sistemul de Apărare Aeriană a Islandei și o unitate pentru a sprijini misiunile de menținere a păcii din lume.

Islanda este listată în Cartea Recordurilor ca fiind ţara cu cele mai scăzute cheltuieli militare pe cap de locuitor. Din momentul în care a devenit o republică independentă în 1944, doar o singură persoană a fost ucisă de poliție în Islanda.

islanda nume de familie9. Islandezii nu au nume de familie.

Islandezii folosesc sistemul tradițional nordic de nume, care include un nume de familie, ce este format din prenumele tatălui sau al mamei, la care se adaugă -dóttir (-fiica lui) sau -son (-fiul lui).

Dacă vă uiți la o agendă telefonică în Islanda, veți găsi numele sortate după prenume, mai degrabă decât după nume. În Islanda există, de asemenea, un Comitet al Numelor, care păstrează o listă de nume aprobate oficial, pe care părinţii le pot da copiilor lor.

scrisoare in Islanda10. În Islanda nu trebuie neapărat să scrii adresa pentru a trimite o scrisoare.

Conform unei povestiri postată pe Reddit, un turist din Reykjavik a trimis prin poștă un plic la o fermă din Hvammsveit, Islanda de vest, cu o hartă desenată de mână în loc de o adresă.

În adresă era inclusă doar numele satului și țara, precum şi cuvintele „o fermă de cai, cu un cuplu islandez / daneză și trei copii și o mulțime de oi”, iar în partea de sus „femeie daneză care lucrează într-un supermarket din Búðardalur”. Scrisoarea a ajuns cu succes la fermă.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO