Cele mai bizare 8 secte religioase ale lumii


Cred că majoritatea dintre cititorii acestui site sunt creştini. Mulţi au auzit şi de alte religii mari, ca islamismul, iudaismul, budismul etc. Dar de religia Mişcarea Creativităţii aţi auzit? Dar de Templul Tinerilor Psihici? În acest articol vom pătrunde împreună în lumea celor mai bizare religii şi secte religioase din lume.

1) Scientologia: o “religie” SF

Scientologia este o religie inventată de un scriitor SF, pe nume Ron Hubbard, ce a intrat în contact cu ideile de neosatanism.  În concepţia lui L.R. Hubbard, omul constă din trup (corp), minte (mind), înţeleasă că raţiune, spirit sau simţire, şi thetan (un fel de suflet al spiritului, adevăratul eu). Esenţial este, însă, doar acest thetan care, în accepţiunea lui Hubbard, este veşnic şi parcurge un lung şir de reîncarnări. De asemenea, acesta se poate separa de trup. L.R. Hubbard pretinde chiar că poate dovedi ştiinţific acest lucru, motiv pentru care revendică dianetică că o adevărată ştiinţă.

Organizaţia scientologica se pretinde a fi o comunitate religioasă, ba mai mult decât atât chiar „Biserica”. Cu toate acestea, dintr-o mulţime de afirmaţii ale lui L.R. Hubbard rezultă clar că în centrul gândirii şi preocupărilor scientologice nu se află vreun anume conţinut religios, ci în permanenţă acumularea a cât mai multe bunuri materiale: „Faceţi bani, faceţi mai mulţi bani, determinaţi-i şi pe ceilalţi oameni să producă, aşa încât să facă bani”. Pe de altă parte, organizaţia se autointitulează „Biserica” pentru a face să crească vânzările, mai ales atunci când este vorba de difuzarea cărţii despre Dianetică.

Dacă prin religie înţelegem o acţiune sau o atitudine care presupun o credinţă în cineva, o teamă de cineva sau existenţa unei forţe divine diriguitoare, cum ar fi un zeu personal, atunci scientologia nu este religie. Într-adevăr, Scientologia pretinde supunere şi veneraţie, dar nu faţă de un Dumnezeu, indiferent cum s-ar numi El, ci în numele unei pretinse capacităţi de a garanta omului „supravieţuirea”. Făcând abstracţie de existenţa unui Dumnezeu personal, în care cineva să poată crede, Scientologia pretinde, în schimb, credinţa în comunitatea scientologică, ca şi o disciplină şi o supunere oarbă a adepţilor faţă de această organizaţie.

Întregul sistem scientologic se fundamentează pe o iraţionalitate magică. Baza acestuia o reprezintă povestea science-fiction, destul de fascinantă de altfel pentru naivi, despre suprafiinte nemuritoare (aşa-numiţii thetan-i), care într-o perioadă foarte îndepărtată şi-ar fi părăsit „patria cerească” (de pe o altă planetă), ar fi primit un „trup – MEST” (termen inventat de Hubbard) pe un pământ nou pentru ei, aici ar fi dobândit capacităţi nelimitate, şi care acum cu ajutorul exclusiv al organizaţiei scientologice ar redobândi „libertatea totală faţă de materie, energie, spaţiu şi timp”.

Faptul că asemenea fantezii magice nu sunt doar un prilej de ridicol, ci realmente pot deveni periculoase, îl arata cursul istoriei Scientologiei, pretenţia puerila şi magică de atotputernicie a organizaţiei născute din acest tip de gândire.

2) Mişcarea Creativităţii: “religia” albilor

miscarea-creativitatii

Mişcarea Creativităţii (cunoscută anterior ca Biserica Mondială a Creatorului), este o organizaţie religioasă separatistă care susţine doar religia albilor, Creativitatea. Termenul de “creator” nu se referă la vreo zeitate, ci mai degrabă la rasa albă. În ciuda folosirii cuvântului “biserică”, mişcarea este una ateistă, fiind fondată în 1973 de către Ben Klassen. După moartea lui Klassen (în 1973), Creativitatea aproape că a murit ca religie, până când conducerea acestei organizaţii a fost preluată în 1996 de către Matthew Hale ca “Pontifex Maximus”, adică “mare preot”. Hale a fost încarcerat în 2003 pentru că a complotat la moartea unui judecător.

3) Templul Tinerilor Psihici (Thee Temple ov Psychick Youth): o religie cu muzică, cultură şi sex

cross_wolf

Thee Temple ov Psychick Youth (TOPY) a fost fondat în anul 1981 de către Psychic TV, Coil, Current 93 şi alţi câţiva indivizi. Reţeaua reprezintă un grup de oameni care acţionează ca un colectiv de artişti sau practicieni de magie. TOPY este o manifestare dedicată conceptelor magice sau adorării zeilor. Grupul se concentrează pe aspectele psihice şi magice ale creierului uman, ce sunt legate de o “sexualitate inocentă”. În acest grup se regăsesc elemente de psihologie, artă şi muzică; “religia” aceasta a fost influenţatîd e satanistul Aleister Crowley.

4) Naţiunea lui Iehova: “religia” negrilor

natiunea-lui-iehova

Naţiunea lui Yehova este un grup religios majoritar afro-american, fondat în 1979 la Miami de către Hulon Mitchell, Jr., care a devenit drept “Iehova ben Iehova”. Scopul acestui grup religios este acela ca afroamericanii (ce sunt văzuţi drept israeliţii originari) să se întoarcă în Israel. Cei aflaţi în această sectă religioasă trebuie să-l accepte pe “Iehova ben Iehova” ca “fiul lui Dumnezeu”.

Secta a fost acuzată ca fiind rasistă, întrucât ea îi vede pe negri ca fiind “adevăraţii evrei”, iar pe albi ca “diavoli albi”.

5) Biserica tuturor lumilor: o “religie” cu zei şi zâne

zellssintana78-742713

Biserica tuturor lumilor a fost înfiinţată în anul 1962 de Oberon Zell-Ravenheart şi de soţia sa, Morning Glory Zell-Ravenheart. Religia s-a dezvoltat de la un grup de fani ai romanului de SF “Străin într-o ţară străină” de Robert Heinlen. Astfel, în această “religie” se găsesc elemente din acest roman: Gaea, zeiţa Mama-natură, zeul Tată, prezenţa unui tărâm al zânelor şi zeităţilor. Multe din ritualurile lor se focalizează spre zei şi zeiţe ale vechii Grecii.

6) Oamenii universali sau Oamenii cosmici ai puterilor luminii

oamenii-universali

Oamenii universali sau Oamenii cosmici ai puterilor luminii este o mişcare religioasă din Cehia, condusă de un om pe nume Ivo Benda. Sistemul ei de credinţă se bazează pe existenţa civilizaţiilor extraterestre care ar comunica telepatic cu Benda din octombrie 1997, mai târziu existând chiar şi un contact personal direct. Conform lui Benda, aceste civilizaţii au o flotă de nave spaţiale, conduse de Ashtar Sheran şi care înconjoară Pământul. Extratereştrii ne-ar supraveghea de aproape, şi aşteaptă să-i transporte pe adepţii lor în altă dimensiune.

Această “religie” incorporează elemente de ufologie, creştinism (Iisus ar fi fost o fiinţă cu “vibraţii superioare”) şi teorii ale conspiraţiei.

7) Biserica lui SubGenius

biserica-lui-subgenius

Biserica lui SubGenius este o “religie parodie” care satirizează religiile, teoriile conspiraţioniste, OZN-urile şi cultura populară. Biserica se pare că a fost fondată în anii ’50 de “cel mai mare agent de vânzări din lume” J.R. “Bob” Dobbs. Biserica şi-a lansat propria revistă “Pamfletul SubGenius #1” în anul 1979. Această “pseudo-religie” şi-a câştigat adepţi în campusurile universitare, în cluburi şi pe Internet.

Un eveniment important în istoria bisericii a avut loc pe 5 iulie 1998. Biserica SubGenius a prezis că în această zi lumea va fi distrusă de către armatele extraterestre invadatoare. Când evenimentul n-a mai avut loc, administratorul bisericii a fost pedepsit cu “smoală şi pene”.

8. Mişcarea prinţului Philip

miscarea-philip

Mişcarea prinţului Philip este un cult religios al tribului Yaohnanen din sudul insulei Tanna (Vanuatu), care îl consideră pe prinţul Philip, ducele de Edinburgh, soţul reginei Elisabeth II, drept o fiinţă divină, fiul unui spirit al muntelui. Conform unor vechi povestiri, fiul a traversat mările, s-a însurat cu o doamnă puternică şi s-a întors în timp. Localnicii au observat respectul acordat reginei Elizabeth II de către oficialii colonişti şi au ajuns la concluzia că soţul ei, prinţul Philip, trebuie să fie acel fiu din legendele lor. Incredibil!

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock