Cei mai spectaculoşi 8 şerpi din lume, aflaţi pe cale de dispariţie


sarpe rarVă este frică de şerpi? Aţi pus vreodată mâna pe vreunul vreodată? Nici măcar la circ? Nici măcar pe unul total nepericulos şi neveninos? Dar ce ziceţi atunci de şerpii veninoşi? Normal că vă este teamă, căci veninul unuia dintre ei ar putea chiar să vă ucidă. Şi totuşi, în cantităţi infime se spune că acest venin ar putea să vindece miraculos chiar şi boli foarte grave! Oricum, şarpele rămâne poate cel mai cunoscut animal din istorie, fiind menţionat chiar la începutul Bibliei, alături de om.

Şi totuşi, în ciuda fricii pe care o induc şerpii în mulţi oameni, există specii care se află pe cale de dispariţie chiar în mediul lor natural. Cauzele sunt mai multe, printre care am aminti invadarea altor specii sau degradarea habitatului lor natural de către oameni. În acest articol vom examina împreună câteva specii foarte rare de şerpi, care arată extraordinar, dar care sunt pe cale de dispariţie.

Aşadar, să începem…

1) Vipera Wagner

vipera Wagner

Este o viperă veninoasă care se găseşte în nord-vestul Iranului și estul Turciei. Acest șarpe trăieşte la altitudini de peste 1.500 de metri și preferă zonele stâncoase sau ierboase. În 2008, existenţa acestei viperi a fost pusă în pericol, ca urmare a construcției planificate a unui baraj în habitatul ei natural. Exemplarele acestei specii au scăzut, estimându-se existenţa a maxim 2.500 care trăiesc în sălbăticie. Numele său este derivat de la Moritz Wagner, un explorator german care a observat pentru prima dată specia în 1846. Având în vedere amenințarea de dispariție a acestor șerpi, grădina zoologică din St Louis a iniţiat un program de reproducere.

2) Şarpele „cap de suliţă” Alcatraz

Acest șarpe, al cărui nume științific este Bothrops Alcatraz, este o viperă aflată pe cale de dispariție, care trăiește pe o insulă mică în largul coastei de sud-est a Braziliei. Acest șarpe îşi derivă numele de la insula pe care trăieşte Ilha de Alcatrazes, o stâncă mică de numai 1,35 kilometri pătrați care face parte din arhipelagul Alcatrazes. Acest șarpe se confruntă cu o amenințare constantă de supravieţuire, insula fiind frecvent utilizată ca o zonă-țintă a diverselor nave, punându-se astfel în pericol viața și habitatul acestor serpi rari.

Şarpele Alcatraz apartine familiei viperelor, ceea ce înseamnă că are un organ sensibil la căldură în cap, pe care îl folosește pentru a localiza prada. Și la fel ca toate celelalte vipere, veninul ei este mortal. Numărul exact de exemplare supravieţuitoare din această specie este necunoscut, deși s-a constatat că acestea sunt destul de comune pe mica insulă pe care ele trăiesc.

3) Şarpele cu clopoţei din insula Santa Catalina

sarpele Santa Catalina

Cu numele ştiinţific de Crotalus catalinensis, acest şarpe este o viperă mică, subțire, care poate fi găsit doar pe insula Santa Catalina, din Golful California. Acest şarpe cu clopoţei este unic din cauza lipsei unor „clopoţei” funcționali. Se crede că acest șarpe şi-a pierdut clopoţeii, în încercarea sa de a se adapta mai bine la mediul său, putând astfel să se strecoare în tăcere până la păsările din prerie.

Exemplarele au scăzut mult din cauza prezenței unor pisici sălbatice care vânează șerpi. În plus, aceşti şerpi pasivi au fost țintele capturării ilegale în masă, existând pericolul dispariţiei lor totale. Se speră că un program introdus recent pentru a reduce numărul de pisici sălbatice de pe insulă va reuşi conservarea acestor șerpi.

4) Şarpele antiguan alergător

sarpele antiguan

Alsophis antiguae a fost la un moment dat şarpele cel mai rar din lume, dar, ca urmare a eforturilor de conservare, numărul exemplarelor din această specie a început din nou să crească. Habitatul lor natural se găseşte în câteva mici insule aflate lângă statul caraibean Antigua și Barbuda. Şarpele antiguan alergător a locuit iniţial pe insula principală din Antigua, dar a fost ucis după apariţia pe insulă a mangustei și a șobolanului negru. Cu toate acestea, o mică populație de şerpi a reușit să supraviețuiască pe o insuliţă joasă situată la doar câţiva km de Antigua.

Această specie a fost considerată a fi dispărută până când a fost redescoperită la începutul anilor 1990. Dupa eradicarea cu succes a șobolanilor de pradă din insulă, populația a crescut de la peste 900 de exemplare. Şarpele antiguan alergător este un șarpe maroniu, neveninos, docil şi uşor de manevrat. Dieta sa este formată aproape exclusiv din şopârle care trăiesc pe insulele mici din larg.

5) Vipera Darevski

vipera Darevski

Vipera Darevski este un şarpe veninos, ce pot fi găsit doar în nord-vestul Armeniei și nord-estul Turciei. Vipera este numit dupa Ilya Darevski, care a fost unul dintre primii exploratori care a identificat specia. Din cauza distrugerii habitatului său natural ca urmare a pășunatului excesiv al animalelor domestice, numărul de vipere Darevski se află în declin, acest şarpe fiind pe cale de dispariție.

Vipera se hrăneşte în principal din șopârle, rozătoare și insecte. Ea trăiește la altitudini mari, pe crestele muntoase și își petrece o parte din zi în soare, pentru a căpăta suficientă căldură. Aceste șerpi prezintă un dimorfism sexual, ceea ce înseamnă că femelele sunt semnificativ mai mari decât masculii.

6) Şarpele de mare cu nas scurt

sarpele de mare cu nas scurt

Având numele ştiinţific de Aipysurus apraefrontalis, şarpele de mare cu nas scurt este pe cale de dispariţie, trăind doar într-o zonă mică în largul coastei de nord-vest a Australiei. Acest șarpe își trage numele de la faptul că are un cap mic și un bot scurt. Reptila preferă zonele nisipoase rare cu coral și poate trăi până la 10 ani în sălbăticie.

După 2000, numărul exemplarelor s-a diminuat foarte mult, iar cauzele dispariţiei sale sunt necunoscute.

7) Şarpele boa din Insula Rotundă

sarpele boa din Insula Rotunda

Casarea dussumieri se găseşte doar pe Insula Rotundă, Mauritius. Adulţii pot ajunge până la 1,5 metri lungime. Aceşti şerpi sunt de culoare maronie pe partea lor de sus, iar pe burtă prezintă mai multe pete intunecate. Specia era pe punctul de a dispărea, dar numărul lor a crescut acum la aproximativ 1.000. Acest lucru se datorează în mare parte prin eradicarea speciilor invazive, cum ar fi caprele și iepurii. Şarpele boa din Insula Rotundă poate depune până la 12 ouă la un moment dat, și perioada de incubare durează, de obicei, în jur de 90 de zile.

8 ) Şarpele cu clopoţei de pe Insula Ariba

sarpe clopotei Aruba

Şarpele cu clopoţei de pe Insula Ariba (sau Crotalus unicolor) este un șarpe cu clopoței aflat pe cale de dispariție, care se găseşte pe insula Aruba, situată chiar în largul coastelor venezuelene. Serpii au, de obicei, o culoare gri, având uneori şi marcaje în formă de romb pe spatele lor. Șarpele se ascunde în timpul lunilor fierbinți de vară, dar se va aventura dimineața devreme și seara târziu, în zilele mai reci.

Şarpele este vivipar, ceea ce înseamnă că dă naștere la pui vii şi nu la ouă. Specia are o durată de viață estimată de până la 20 de ani, iar dieta sa este alcătuită în principal din rozătoare, păsări și șopârle. Se estimează că există doar 230 de exemplare adulte în sălbăticie.

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock