9 fapte incredibile despre vise de care probabil că n-aţi auzit niciodată


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Un vis este o secvență de imagini, idei, emoții și senzații care apar neintenționat în minte în anumite etape ale somnului. Conținutul și scopul viselor nu sunt pe deplin înțelese, deși au fost subiect pentru știință, filozofie și religie, de-a lungul istoriei umane.

Teoreticienii interpretării viselor, precum Sigmund Freud, au susținut că funcția de a visa exprimă dorințe neîmplinite în stare inconștientă. În antichitate se credea că visele reprezintă un mediator între oameni și zei. În ciuda științei moderne, visele rămân încă un mare mister.

Iată în acest articol câteva fapte ciudate și uimitoare despre vise despre care este posibil să nu fi auzit niciodată:

1) Întotdeauna visaţi – doar că nu vă amintiţi tot timpul. Mulți oameni susțin că nu visează deloc, dar acest lucru nu este adevărat: toți visăm, dar până la 60% din oameni nu își amintesc deloc visele. Pe de altă parte, persoanele cu vârsta de peste 10 ani au cel puțin 4-6 vise în fiecare noapte, dar uită 95-99% din visele lor.

2) Nu toţi visăm în culori. În timp ce majoritatea oamenilor spun că visează în culori, există un procent mic (în jur de 12%) de persoane care pretind că visează doar alb-negru.

3) Oamenii orbi visează diferit. Oamenii orbi care nu s-au născut aşa văd imagini în visele lor, dar oamenii care s-au născut orbi nu văd nimic. Ei visează intens, dar în visele lor sunt implicate și celelalte simțuri pe lângă vedere.

4) Copiii au mai multe coșmaruri. Coșmarurile încep de obicei între 3 și 6 ani și scad după vârsta de 10 ani. Cu toate acestea, 3% dintre oameni continuă să se confrunte cu coșmaruri de-a lungul întregii lor vieți.

5) Visele sunt responsabile pentru multe dintre cele mai mari invenții ale omenirii. Câteva exemple semnificative: ideea pentru Google – Larry Page; generator de curent alternativ – Tesla; forma ADN-ului – James Watson; mașina de cusut – Elias Howe; tabelul periodic – Dimitri Mendeleev.

6) În vise pot fi întâlnite şi premoniţii. Există câteva cazuri uluitoare în care oamenii visau de fapt la lucruri care li s-au întâmplat mai târziu. Ați putea spune că au privit viitorul, sau că s-ar putea să fie doar o coincidență. Unele dintre cele mai cunoscute vise premonitorii: preşedintele american Abraham Lincoln şi-a visat asasinarea; multe dintre victimele de la 11 septembrie 2001 de la New York au avut vise, fiind avertizaţi despre catastrofă; visul lui Mark Twain despre dispariția fratelui său.

7) În vise există o creştere mare a activităţii creierului. Aţi putea asocia somnul cu pacea şi liniştea, dar, de fapt, creierul vostru este mai activ în timpul somnului decât în timpul zilei.

8 ) În vise nu putem vedea decât fețe pe care le-am văzut în viața reală înainte. Așadar, aveți grijă: acea bătrână cu aspect înfricoșător de lângă dvs., din autobuzul pe care l-aţi luat, ar putea apărea în următorul vostru coșmar. Cercetătorii de la Universitatea York au descoperit că creierul nostru poate stoca 10.000 de fețe sau mai mult pe parcursul vieții. Din care, în medie, o persoană își poate aminti aproximativ 5.000 de chipuri.

9) Visele tind să fie negative. În mod surprinzător, visele sunt mai des negative decât pozitive. Cele mai raportate trei emoții resimțite în timpul visării sunt furia, tristețea și frica.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock