Incredibile legende străvechi ne vorbesc despre cai de apă („kelpi”) şi alte creaturi fabuloase ale apelor şi mărilor!


cai de apaExistă mai multe legende interesante din întreaga lume care se referă la ființe mitice, ce sunt similare cu caii. Iar „kelpii” scoţieni sunt unele dintre cele mai interesante creaturi.

În Scoția, un „kelpie” este un spirit de apă care îşi schimbă forma şi care trăieşte în lacuri și bazine. Istoricul Douglas Harper a definit „kelpie” drept un demon care apare sub formă de cal. Cu toate acestea, unele legende spun că acest kelpie poate lua, de asemenea, şi formă umană. Când apare ca şi om, kelpie poate avea şi copite şi, din acest motiv, el este văzut ca o entitate malefică.

În trecut, sacrificii umane au fost făcute pentru a potoli setea zeilor și spiritelor apelor. În timp, această practică a dus la apariția credinței în existenţa cailor malefici de apă. Cu toate acestea, există unele povești în care kelpii sunt văzuţi într-o lumină mai pozitivă, spunându-se că ei protejează copiii mici de la înecul în lacuri.

În Scoția, aproape fiecare lac are o poveste despre un kelpie. Kelpii sunt cele mai comune spirite de apă din folclorul scoțian și se spune că ei pot trăi atât în ​​apă cât și pe uscat. Ei apar adesea în legende ca şi cai negri, puternici și frumoşi. Copitele kelpilor sunt situate invers faţă de cele ale unui cal obişnuit. În Aberdeenshire, kelpie are o coamă asemănătoare șerpilor, în timp ce creatura din River Spey este de culoare albă, fiind capabilă de a cânta.

Tangie

Tangie sau tongie este un alt spirit care îşi schimbă forma, ca şi kelpie. El este un spirit de mare (deci, nu de lac) care apare sub forma unui cal sau sub forma unui om bătrân. Se spune că creatura ar fi acoperită cu alge marine și se presupune că îi place să terorizeze călătorii singuri. În mod specific, tangie are o predilecție pentru femeile tinere, pe care le răpesc și le devorează sub ape.

Ech-Ushkya

Ech-Ushkya apare în legendele irlandeze, în limba irlandeză însemnând „cal de apă”. Deşi se aseamănă cu un kelpie, Ech-Ushkya este mult mai malefic. Folcloristul Katharine Briggs a descris Ech-Ushkya ca fiind probabil cel mai înverșunat și mai periculos dintre caii de apă. Ech-Ushkya poate lua forma unui ponei, a unei păsări uriaşe sau unui bărbat frumos. Se spune că Ech-Ushkya îi vânează pe oameni; odată ce victima este înecată, Ech-Ushkya o devorează, lăsându-i doar ficatul să plutească la suprafață. Din acest motiv, localnicii adesea îi evitau pe oamenii singuri şi pe animalele solitare întâlnite în apropierea apei.

 


Lasă un comentariu