Lovitura 6S, sau cum au fost păcăliţi ruşii cu 4 milioane de dolari


banca ruseascaDesfăşurată dintr-un mic birou din Bangkok, unde nimeni nu răspundea la telefonul ce părea că nu se va opri nicicând din sunat, această afacere mondială din anii ’70 a prins în plasă aproape 4 milioane de dolari – pentru cineva. Primind numele de „escrocheria cu zahăr din Siam, Singapore, Somalia şi Uniunea Sovietică („Lovitura 6 S”), departamentul de fraude al poliţiei britanice Scotland Yard şi alţi poliţişti cu experienţă nu pot explica nici în prezent cum a fost posibil ca un mic sindicat să pună la cale o astfel de lovitură, în urma căreia au dispărut 9.313 tone de zahăr.

În mijlocul crizei globale de zahăr de la momentul respectiv, guvernul somalez a comandat 10.000 de tone din această marfă şi a semnat contractul fără a verifica încărcătura. Pentru finanţarea achiziţiei, somalezii au apelat la ajutorul Moscovei. Ruşii, păcăliţi de un conosament falsificat, au aranjat ca Banca Narodni să emită un cec în valoare de 5.900.000 de dolari. O companie pe nume Crescent Impex din Singapore îi informase pe somalezi că pot furniza cantitatea de zahăr cerută – însă doar după ce cad la înţelegere cu firma Eastern Development din Bangkok, al cărei negociator era un anume domn Chern.

Primind undă verde pentru începerea negocierilor, reprezentanţii somalezi deţinând calitatea de mediatori, Crescent Impex a semnat un contract cu Eastern Development – dar numai după ce a cerut, în mod special, ca acreditivul să fie emis pe numele unei companii nou înfiinţată, din Singapore. Creată în mai 1974, această companie dispunea de un capital total de doar 2 dolari, iar consiliul de conducere era format doar din doi membri – fratele şi soţia unui consultant din Singapore ce lucra pentru Crescent Impex.

Predând băncii Narodni din Moscova conosamentul falsificat împreună cu alte variante falsificate ale certificatelor de calitate şi cantitate, această companie a autorizat răscumpărarea acreditivului şi a anunţat că 10.000 de tone de zahăr au fost încărcate în portul Ko Sichang, la patruzeci şi cinci de mile depărtare sud de Bangkok. Marfa urma să fie predată Agenţiei de Comerţ Somaleze din Berbera.

Zahărul trebuia încărcat pe un vas înregistrat în Liberia, proprietate a companiei Taiship, legată de Consolidated Cosmopolitan Line. Această companie-paravan din Bangkok nu numai că îl avea ca membru pe dl Chern, dar avea şi aceeaşi iidresă ca Eastern Development. Însă în septembrie 1974, o telegramă îi informa pe somalezi că marfa va fi încărcată pe Lord Byron, vas deţinut de Valia Oceanica Armodara, o companie grecească. Lord Byron de-abia sosise în Bangkok când căpitanul a aflat că va primi încărcătura în timpul nopţii, chiar înainte de a ridica ancora, dar că documentele aferente nu pot fi completate înainte de momentul plecării în larg. Urma să fie trimise în primul port în care vasul făcea escală – Berbera, Somalia.

Zahărul a fost încărcat la Bangkok, însă doar 687 de tone – nu 10.000 de tone, aşa cum a plătit guvernul somalez cu ajutorul împrumutului acordat de Moscova. Vasul Lord Byron a ajuns la Berbera şi a fost sechestrat imediat de oficialităţile somaleze, deloc fericite. Anchetele şi interogatoriile au condus la telegrama din Bangkok, în care se spunea că marfa se află încă în acest oraş, în grija companiei We Hua Trading – reprezentant al firmei Consolidated Cosmopolitan Line. Încă o dată, adresa acestei companii era micuţul birou închiriat de fantomaticul domn Chern.

Totuşi, cum nimeni de acolo nu admitea că îl cunoaşte pe un oarecare „domn Chern”, guvernul din Siam s-a grăbit să-i informeze pe somalezi că afacerea cu zahăr pe care acum o investighează este declarată ilegală în statul său. Guvernul a permis doar unui număr de două companii să exporte zahăr şi niciuna dintre ele nu avea legătură cu domnul Chern.

Nimeni nu a descoperit vreodată ramificaţiile acestei operaţiuni şi nici nu s-au recuperat banii furaţi. Cât îl priveşte pe „dl Chern”, chiar şi James Bond în tinereţe l-ar fi considerat un adversar de elită.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO