Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Iată ce spunea în 1979 marele om de ştiinţă şi scriitor Isaac Asimov: „Din cele 390.000.000 de civilizaţii din galaxia noastră, doar 260 sunt la fel de primitive ca noi; toate celelalte sunt mai avansate decât noi”


Cine n-a auzit de Isaac Asimov? Scriitor, biochimist, autor de mare succes și excepțional de prolific, cunoscut mai ales pentru lucrările sale științifico-fantastice și pentru cărțile de popularizare a științei.

Una dintre cele mai cunoscute cărţi ale sale a fost Extraterrestrial Civilizations” (1979), apărută şi în limba română în 1983, ca „Civilizaţii extraterestre” . La un moment dat, Isaac scria printre altele despre numărul civilizaţiilor extraterestre posibile din Univers. Iată ce ne spunea marele om de ştiinţă cu privire la acest subiect, la nivelul cunoştinţelor anului 1979:

* Numărul de planete din galaxia noastră pe care s-a dezvoltat o civilizaţie tehnologică: 390.000.000. Cu alte cuvinte, o stea din 770, din galaxia noastră, străluceşte pe cerul unei planete pe care s-a dezvoltat o civilizaţie tehnologică.

* Putem merge mai departe. Propria noastră civilizaţie, de la inventarea scrisului până la prima incursiune în spaţiul cosmic, durează de 5.000 de ani. Dacă vrem să fim de un optimism nemăsurat, putem presupune că civilizaţia noastră va continua să existe pe Pământ tot atâta vreme cât Pământul ne poate asigura viaţa – timp de încă 7,4 miliarde de ani – şi că nivelul nostru tehnologic va avansa continuu în toată această perioadă.

* Să presupunem deci că durata medie de existenţă a unei civilizaţii este de 7,4 miliarde de ani şi că se ajunge la zborul cosmic în primii 5.000 de ani. Asta înseamnă că doar 1/1.500.000 dintre civilizaţiile din galaxia noastră sunt atât de înapoiate încât nu au ajuns încă la zborurile cosmice sau abia sunt pe cale să le realizeze. Toate celelalte civilizaţii din galaxie ne sunt superioare.

* Asta înseamnă că dintre cele 390.000.000 de civilizaţii din galaxia noastră, doar 260 sunt la fel de primitive ca noi – un număr extrem de mic. Toate celelalte (adică aproape toate) sunt mai avansate decât noi. Pe scurt, ajungem să ne dăm seama că am calculat nu numai şansele de existenţă ale inteligenţei extraterestre, ci şi şansele de existenţă ale inteligenţelor extraterestre supraomeneşti.

Sursa: https://archive.org/details/ExtraterrestrialCivilizationsIsaacAsimov/page/n187/mode/2up?q=390


Lasă un comentariu