Nu omorâţi primul păianjen pe care îl vedeţi în locuinţa voastră! Care e motivul…?


Știu că poate fi greu să vă conving, dar lasaţi-mă să încerc: nu omorâţi primul păianjen pe care îl vedeţi în locuinţa voastră! De ce? Pentru că păianjenii sunt o parte importantă din ecosistemul nostru interior. Oamenilor le place să se gândească la casele lor ca fiind izolate de lumea exterioară, dar nu este aşa. Multe tipuri de păianjeni pot fi găsite în interior – unii sunt prinși aici în mod accidental, în timp ce alții sunt vizitatori pe termen scurt. Unele specii chiar se bucură de spaţiul interior, unde își trăiesc fericit viața. Aceste arahnide sunt de obicei discrete, nu sunt nici agresive, nici periculoase. Și s-ar putea să ofere servicii „pe gratis”, la care nici nu v-aţi fi gândit: consumă alţi dăunători.

Un om de ştiinţă, împreună cu colegii săi, a efectuat un sondaj asupra a 50 de case din Carolina de Nord pentru a inventaria artropodele care trăiesc în locuinţe. Fiecare casă vizitată avea parte de păianjeni. Apți să mănânce orice pot prinde în pânzele lor, păianjenii prind în mod regulat insecte dăunătoare și chiar insecte purtătoare de boli, ca de exemplu țânțarii. Așadar, dacă omorâţi un păianjen, aduceţi-vă aminte că alte insecte cu adevărat dăunătoare se pot înmulţi în locuinţa voastră.

Este firesc să vă temeţi de păianjeni. Au multe picioare și aproape toţi sunt veninoşi, deși majoritatea speciilor au un venin prea slab pentru a cauza probleme la oameni. Chiar și entomologii înșiși pot cădea pradă arahnofobiei. Însă, păianjenii preferă să evite oamenii; pentru ei, noi suntem mult mai periculoși decât invers. Mușcăturile de la păianjeni sunt extrem de rare. Deși există câteva specii periculoase, cum ar fi văduva neagră, mușcăturile lor nu prea se întâmplă și rareori provoacă probleme grave.

Dar, dacă într-adevăr nu puteți sta cu acel păianjen în casă, în loc să-l zdrobiți, încercați să-l prindeţi și să îl eliberați afară. Va găsi undeva să plece și ambele părți vor fi mai fericite (şi noi şi păianjenii).

Foto: pixabay.com (Commons Creative – free)