Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Misteriosul „sânge de aur” – de ce este el atât de rar în lume şi se găseşte la doar 43 de persoane?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

O grupă sanguină, care a fost descoperită în 1961, numită Rhnull pentru faptul că îi lipsește cel mai comun tip de antigen, Rh, este cea mai rară din lume. Ea mai este cunoscută şi sub numele de „sângele de aur”; de atunci, doar aproximativ 43 de persoane de pe întreaga planetă au fost identificate ca având Rhnull.

Un studiu publicat în revista „Journal of Pakistan Medical Association” face referire la descrierea prima dată a lui Rhnull (1961) făcută de doctorul Spitalului King Edward Memorial din Perth (Australia), GH Voz, precum și de colegii săi, deși numele de Rhnull a fost inventat de R. Ceppellini trei ani mai târziu. Conform studiului, doar 14 familii cu fenotipul Rhnull au fost înregistrate în literatura medicală.

Se pare că 45 de antigeni independenți sunt absenți în acest așa-numit „sânge de aur”, ceea ce înseamnă că oricine are sânge Rhnull nu are niciun antigen în celulele roșii din sânge. Din această cauză, sângele Rhnull este considerat a fi donator de sânge universal. Fenotipul Rhnull se întâmplă la unul din 6 milioane de oameni.

Însă, cei care au „sânge de aur” se află în pericol oricând, întrucât pot să ia sânge doar de la cineva din grupa lor şi care sunt, aşa cum spus mai sus, doar 43 în întreaga lume!

De ce a fost numit „sângele de aur”? Pentru că este atât de rar, asemenea metalului de aur.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): thejakartapost.com


Lasă un comentariu