Un pacient din Canada i-a şocat pe medici, după ce aceştia au constatat că el avea „sânge verde”, la fel ca Spock din „Star Trek”


În octombrie 2005, chirurgii care operau pe un bărbat canadian în vârstă de 42 de ani, la Spitalul St. Paul din Vancouver, au fost șocați când au descoperit un sânge verde-închis care curgea prin arterele lui, precum Spock din serialul SF „Star Trek”. Uimită, echipa medicală a trimis imediat sângele pentru analiză. Testul a arătat că decolorarea sângelui a fost cauzată de sulfemoglobinemie, care apare atunci când un atom de sulf este încorporat în proteina hemoglobinei purtătoare de oxigen din sânge. Medicii au bănuit că un consum excesiv de medicamente al bărbatului împotriva migrenei (Sumatriptan, care conține un grup de sulfonamide), i-a cauzat acestuia sulfemoglobinemia.

După operaţie, pacientul și-a revenit fără probleme și a încetat să mai ia Sumatriptan după externare. Când a revenit la spital după ultima doză (după 5 săptămâni), s-a descoperit că nu mai avea sulfhemoglobină în sânge. Medicii canadieni au explicat că sulfhemoglobinemia dispare de obicei pe măsură ce globulele roșii se regenerează. În cazuri foarte extreme, poate fi necesară o transfuzie.

Sulfhemoglobinemia este atât de rară încât nu avem o înțelegere perfectă a modului în care se întâmplă, dar unele medicamente conţin o grupă de sulf care se leagă de molecula de hemoglobină și o împiedice să se lege de oxigen, conferindu-i culoarea verde. Sângele verde poate fi găsit în unele forme de viață, cum ar fi unii viermi marini. Dar, ea este o afecțiune asociată în mod normal cu ficțiunea SF și nu cu textele medicale, ca de exemplu sângele verde al lui Spock din „Star Trek”, cauzat de cuprul care înlocuia fierul din hemoglobină.

În afară de „sindromul sângelui verde”, există și alte afecțiuni medicale rare, cum ar fi methemoglobinemia, care transformă sângele uman în albastru.


Lasă un comentariu