Vreţi să trăiţi mult şi fără a vă îmbolnăvi? Fiţi malnutriţi…

311

malnutritCercetătorii americani au descoperit că reducerea numărului de calorii cu până la 30% faţă de nivelurile recomandate de nutriţionişti, aşadar până aproape de malnutriţie, ar putea contribui la creşterea speranţei de viaţă cu o treime şi la înjumătăţirea şanselor îmbolnăvirii de cancer sau de afecţiuni de inimă. Predicţia oamenilor de ştiinţă a rezultat dintr-un studiu desfăşurat timp de 20 de ani pe maimuţe, cele mai apropiate rude ale oamenilor, în care au fost cercetate efectele pe care dieta săracă în calorii le-a avut asupra sănătăţii şi a duratei de viaţă a animalelor.

Astfel, în studiul început în 1989, cercetătorii de la Universitatea Wisconsin şi-au desfăşurat testele pe 76 de macaci, care au o durată medie de viaţă de 27 de ani.

Macacii au fost împărţiţi în două grupe. Prima grupă a fost hrănită cu meniuri normale, în timp ce porţiile maimuţelor din cea de-a doua grupă au fost diminuate cu 30%. Douăzeci de ani mai târziu, doar jumătate dintre maimuţele care au mâncat pe săturate au rămas în viaţă, în timp ce doar 20% dintre macacii cu diete frugale au murit. Cel mai bătrân exemplar din cadrul experimentului are în prezent vârta de 29 de ani.

Dieta săracă în calorii nu a contribuit doar la prelungirea vieţii macacilor, ci şi la îmbunătăţirea calităţii ei. Astfel, în cazul maimuţelor care au mâncat mai puţin cu 30% s-au înregistrat mai puţine cazuri de cancer şi boli cardiovasculare decât în cazul maimuţelor ghiftuite.<em> Rezultatele obţinute în cazul macacilor ar trebui să fie relevante şi în cazul oamenilor, din moment ce maimuţele din această specie şi oamenii sunt îndeaproape înrudiţi</em>, a precizat coordonatorul cercetării, Richard Weindruch.