Un grup de cercetători a descoperit că puii de cimpanzeu pot fi chiar mai avansaţi din punct de vedere mental decât copiii de aceeaşi vârstă, scrie TimesOnline. La vârsta de nouă luni, animalele sunt la fel de curioase şi capabile de a recunoaşte obiectele familiare şi îngrijitorii ca un copil obişnuit. Atunci când cimpanzeii au fost comparaţi cu copiii care trăiesc în condiţii izolate, cum ar fi orfelinatele, sunt chiar superiori.
Cimpanzeii împart 96% din ADN-ul lor cu oamenii. Nivelul de inteligenţă al unui cimpanzeu adult este echivalent cu cel al unui copil de trei ani. Noua cercetare arată că, în primele luni ale vieţii, ei se dezvoltă asemenea oamenilor. „Cimpanzeii crescuţi în creşe au afişat stări de discomfort, ca plânsul şi ţipatul, atunci când au fost separaţi de îngrijitorul lor”, se precizează în studiul cercetătorilor de la Portsmouth University, din Anglia, şi Leiden University, Olanda.
Cercetătorii au tras concluziile după ce au analizat rezultatele înregistrate de un grup de cimpanzei ţinuţi la Emory University, din Atlanta, Georgia. Aceste dosare cuprindeau observaţii asupra curiozităţii şi puterii de recunoaştere a animalelor.
Cimpanzeii au fost crescuţi de oameni deoarece au fost respinşi de părinţi. Cercetătorii au descoperit că performanţele cognitive ale cimpanzeilor care au primit îngrijire suplimetară era mult mai bună decât ale altor cimpanzei. Mai mult, cimpanzeii au depăşit copiii din orfelinatele din Grecia şi România şi erau la acelaşi nivel cu un copil obişnuit din Statele Unite ale Americii.