Explozii nucleare ruseşti încearcă să desluşească enigma interiorului Pământului

479

Foto: publicdomainpictures.net (Commons Creative – free)

Pe 27 septembrie 1971, o bombă nucleară a explodat pe insulele Novaya Zemlya din Rusia. Puternica explozie a trimis unde care s-au propagat atât de mult, încât s-au izbit de miezul Pământului şi-au ricoşat la 6.000 de km distanţă. Trei ani mai târziu, acelaşi tablou a avut loc atunci când o a doua bombă a explodat aproape în același loc.

Această pereche de explozii nucleare a făcut parte din sute de teste ce au avut loc în timpul războiului rece. Acum, înregistrările exploziilor îi ajută pe geologi să calculeze cu cele mai precise estimări cât de rapid se învârte nucleul interior al planetei.

Noi oamenii știm că Pământul se învârte în jurul axei sale o dată la 24 de ore. Dar miezul interior este o minge de fier de aproximativ mărimea Lunii, care plutește în interiorul unui ocean de metal topit, ceea ce înseamnă că este liber să se abată independent de rotirea pe scară largă a planetei noastre, fenomen cunoscut sub numele de super-rotație. Și cât de repede se învârte – este un subiect controversat.

John Vidale, seismolog la Universitatea din California de Sud, într-un studiu recent publicat în “Geophysical Research Letters”,  crede că miezul interior al Pământului se roteşte mai rapid decât suprafața Pământului. Dacă estimaţia sa este corectă, asta înseamnă că dacă ați sta pe un loc la Ecuator timp de un an, partea din miezul interior care a fost anterior sub voi, s-ar ridica sub un loc aflat la 8 km distanță.

O mai bună înțelegere a istoriei și a dinamicii actuale a miezului de fier din interiorul planetei noastre ar putea produce mai multe indicii asupra stării câmpului nostru magnetic – un câmp de forță care protejează lumea noastră de diferite tipuri de radiații nocive. Încă nu înțelegem pe deplin cum funcționează acest câmp magnetic, dar oamenii de știință bănuiesc că este legat de mișcările misterioase din adâncul planetei.

Citiţi mai multe pe nationalgeographic.com.