O enigmă biblică: ce-a produs întunericul deplin de 3 zile din Egipt? Iată o ipoteză fascinantă…


În Vechiul Testament ni se vorbeşte despre următorul episod: faraonul egiptean a consimţit ca poporul lui israel să plece din Egipt, doar după o serie de calamităţi (nenorociri / plăgi). Iar unul dintre aceste nenorociri pare să rămână inexplicabil: un întuneric mare a acoperit brusc Egiptul, încât „nu se vedea om cu om și nimeni nu s-a mișcat din locul său timp de trei zile”.

De eclipsă nu poate fi vorba (fiind vorba de 3 zile); nici de norii de nisip ridicați de vântul deșertului, şi asta pentru că norii de nisip nu acoperă în întregime Soarele.

Întunecarea totală evocată de Biblie nu poate fi provocată decât de marile erupții vulcanice. Emisiile de fum și cenușă întunecă atmosfera în întregime pe sute de mii de kilometri pătrați. Plinius spune că erupția Vezuviului în 24 august 79, care a distrus orașele Herculanum și Pompei, a fost marcată de lăsarea întunericului peste Misene, de pe celălalt mal al golfului Neapole, întuneric atât de intens, încât semăna „nu cu o noapte de toamnă înnorată și fără lună, ci cu întunericul dintr-un loc închis în care a fost stinsă lampa”.

În iunie 1912, în Alaska, vulcanul Katmai a cunoscut una dintre cele mai violente erupții înregistrate vreodată: o masă de materii vulcanice de douăzeci și unu de kilometri cubi a fost proiectată în aer și pe o rază de câteva sute de kilometri; a fost un asemenea întuneric încât nu puteai zări nici măcar o lanternă pe care o țineai în mână.

Să fi avut și „întunericul din Egipt” evocat de Biblie cauze asemănătoare? În acest ținut inundat de Soare, un asemenea eveniment trebuie să fi provocat o panică atât de mare, încât nu a fost uitat mult timp. Desigur, nici în Egipt, nici în Africa de Nord nu există vulcani. Cei mai apropiați se află în Palestina.

Dar, spre sfârșitul secolului al XIX-lea, s-a constatat că un seism violent s-a produs în Mediterana orientală între anii 1550 și 1500 î.Hr., provocând în întreaga regiune importante pierderi. E vorba de vulcanul submarin, din zona arhipelagului Santorin, care a răvășit regiunea în repetate rânduri, ca de exemplu în anii 1866 și 1928.

Catastrofa de la Santorin, din secolul al XVI-lea î.Hr., a fost extrem de violentă. Cele două insule actuale, Thera și Therasia, situate una în fața celeilalte, sunt vestigiile fostului crater cu un diametru de unsprezece kilometri. Malul lor interior coboară vertical în mare, în timp ce panta de pe celălalt versant este lină.

Profesorul Stechow, din Munchen, a fost primul care a presupus că întunericul care s-a lăsat peste Egipt, conform Bibliei, să fi fost cauzat de explozia vulcanului submarin de la Santorin. Uriașul nor de fum care s-a ridicat deasupra insulelor Santorin a învăluit totul într-un întuneric complet. Dar, în Mediterana orientală, vântul nordic bate tot timpul anului, aşadar norul se putea îndrepta spre litoralul nord-african, mai exact spre Egipt…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock