Extraordinară descoperire a sateliţilor: mii de munţi submarini necunoscuţi, ascunşi sub oceane


Oamenii de știință, în timp ce cartografiau cu ajutorul sateliţilor fundul oceanului, au descoperit circa 10.000 de munți submarini. Aceştia au fost necunoscuţi până acum și această constatare îi va ajuta cercetători să creeze o nouă hartă detaliată a fundului oceanului. Descoperirea a fost realizată de o echipă condusă de David Sandwell și Brook Tozer la Institutul Scripps de Oceanografie din San Diego, California.

Ceea ce ascunde sub oceanele noastre rămâne încă necunoscut și sunt multe lucruri de învățat din explorarea misterelor marine. Oceanele acoperă mai mult de 70% din suprafața planetei, dar nu știm ce se ascunde sub ape. Şi asta pentru că mai puțin de 10% din oceanele lumii au fost cartografiate folosindu-se o tehnologie sonară modernă.

Cunoaşterea formelor de relief care se găsesc pe fundul oceanelor este un lucru crucial, iar această descoperire oferă cercetătorilor informații valoroase, ca de exemplu informaţiile necesare pentru modelarea climei și predicția tsunami-urilor.

Munţii submarini sunt elevaţii mai mult de 1.000 de metri în relief, care se ridică de pe fundul oceanelor, sub formă conică, şi care nu ajung niciodată la suprafaţa oceanului. Unii dintre ei sunt vulcani activi sau latenți. În jurul lor se găsesc multe organisme, care servesc ca hrană pentru alte organisme submarine.

În 2021, NASA va lansa satelitul SWOT. Acesta va topografia toate oceanele şi mările lumii, putând astfel să le înţelegem mai bine.

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): newscientist.com