Nimeni nu cunoaşte misterul porcuşorului de Guineea! De ce se numeşte aşa, căci el nu are nicio treabă cu porcul…


PORCUSOR DE GUINEEAPorcuşorul de Guineea a fost domesticit atunci când un grup de navigatori a adus în Europa câteva exemplare de pe coasta Guyanei din America de Sud în secolul al XVI-lea. În prezent există aproximativ douăzeci de specii, toate provenind din America de Sud. Englezii au tratat porcuşorii de Guineea ca pe nişte animale de companie, astfel că în jurul anului 1800 aceştia puteau fi găsiţi din abundenţă în Marea Britanie.

Aparent, nu există o explicaţie clară a numelui porcuşorului de Guineea. Unii sunt de părere că determinativul de Guineea provine dintr-o anglicizare a termenului „Guyana”, ceea ce poate fi adevărat. Însă referirea la „porcuşor*’ îi nedumereşte şi în prezent pe experţi. De-a lungul anilor au fost avansate o multitudine de explicaţii – lăsând la o parte stilul de hrănire, vocea şi înfăţişarea pufoasă a animalului – dar nici una nu s-a dovedit suficient de convingătoare pentru a primi girul autorităţilor în domeniu.

Pe teritoriul Marii Britanii se foloseşte termenul de „cobai”. Astfel, devine curios faptul că germanii, ce se laudă cu un puternic simţ al exactităţii, au adoptat termenul eronat „porcuşor” pentru a numi animalul Meerschweinchen, adică „porcuşorul de peste ocean”. Americanii au preferat întotdeauna denumirea de „porcuşor de Guineea”, utilizînd-o ca termen de jargon pentru persoanele dispuse să încerce produse netestate, probabil datorită folosirii frecvente a acestor mici creaturi în experimentele ştiinţifice. Însă, luând în considerare numai acest criteriu, s-ar putea recurge la alţi doi termeni pentru a denumi aceste animale -„hamster” sau „şoricel”.

Porcuşorul de Guineea pare să fi descins din ruda sa sălbatică din Peru, din familia Cavide, domesticită de către incaşi cu mult înainte de cucerirea spaniolă şi constituind una dintre puţinele lor surse de carne. Animalul sălbatic de prerie se adăpostea sub stânci, în peşteri şi în vizuini abandonate ale altor animale, blana sa stufoasă camuflându-i prezenţa în iarbă. Unele specii îşi construiau vizuini pentru a se proteja de prădători, însă descendentul lor domestic nu are nicio înclinaţie în acest sens.

O altă caracteristică ce deosebeşte rasa domesticită de animalele subterane este procesul naşterii: femelele dau naştere unor pui surprinzător de maturizaţi, capabili să facă faţă unor condiţii destul de ostile imediat după părăsirea uterului.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO