Un gândac rar și uriaș, care a fost dat „dispărut” de mai bine de 100 de ani, a reapărut în Australia


Un gândac uriaș fără aripi, despre care se crede că a dispărut de mai bine de 100 de ani, a fost văzut de un student la biologie în timp ce se plimba pe o plajă din Australia. Multă vreme s-a crezut că „Panesthia lata” a dispărut, după sosirea unei ciume de șobolani pe insula Lord Howe, Australia, în 1918. Cu toate acestea, Maxim Adams, student la biologie la Universitatea din Sydney, a făcut descoperirea luând o piatră de sub un banian uriaș, în timp ce explora North Bay – o plajă cu nisip alb.

Nicholas Carlile de la Departamentul de Planificare și Mediu din statul australian New South Wales, care a fost cu Adams în explorarea North Bay, a spus că au găsit familii întregi ale acestei specii de gândaci, toți fiind sub acest arbore de banian. „Panesthia lata” are o lungime cuprinsă între 22 și 40 mm și are o culoare metalică a corpului, care variază de la roșcat la negru. În tractul lor digestiv au microorganisme specializate care ajută la digerarea celulozei din lemn. Unele populații de rude apropiate ale acestui gândac au fost găsite pe două insulițe învecinate, dar indivizii redescoperiți și-au dezvoltat propria genetică.

Atticus Fleming, președintele Consiliului de administrație al insulei Lord Howe, a explicat că acesta este un loc cu adevărat spectaculos, fiind mai vechi decât Insulele Galapagos și adăpostește 1.600 de specii native de nevertebrate, dintre care jumătate nu se găsesc nicăieri altundeva în lume. Cum au supraviețuit acești gândaci? Nathan Lo, un biolog evoluționist la Universitatea din Sydney și liderul proiectului de cercetare, spune că analiza genetică arată că gândacii redescoperiți pe insula continentală Lord Howe sunt de fapt supraviețuitori. Cercetătorii speră să studieze habitatul, comportamentul și genetica „Panesthia lata” și astfel să afle mai multe despre modul în care au reușit să supraviețuiască, prin mai multe experimente efectuate.


Lasă un comentariu