Groapa Marianelor este cel mai adânc punct de pe suprafața Pământului, având circa 11 km adâncime. Groapa este situată în Oceanul Pacific, la est de Filipine. Are o formă ciudată de semilună, iar în partea de jos a gropii, densitatea apei oceanului este cu 4,96% mai mare datorită presiunii atmosferice care este de aproape 1000 de ori mai mare decât la nivelul mării. Oamenii, fără echipamente ajutătoare corespunzătoare nu ar putea trăi acolo. Însă, chiar și așa, există creaturi marine care supraviețuiesc în aceste condiții extreme. Iar oamenii de știință au reușit să găsească aceste creaturi. Iată câteva din ele:
Caracatița Dumbo
Este o caracatiță cu urechi. Acest caracatiță are nişte urechi asemănătoare elefantului. Are un corp de doar 30 de cm lungime, o pereche de ochi și o gură ciudată, care îi oferă un aspect de personaj dintr-un desen animat. Această caracatiță poate supraviețui la circa 3-4 km sub nivelul mării.
Peştele-dragon de mare adâncime
Acest pește nu arată ca un pește obişnuit; nu are solzi, dar are o piele alunecoasă, ca de anghilă. Peştele-dragon este destul de urât, având dinți supradimensionați și o față terifiantă. Nu are mai mult de 20 centimetri în dimensiune și se găseşte la o adâncime de 200 de metri până la 1800 de metri. Ei au şi părți bioluminescente, ca multe alte creaturi de apă adâncă. Datorită prezenței substanțelor chimice interne, ei pot străluci. Peştele-dragon se folosește de această strălucire pentru a-și ademeni prada.
Peştele cu ochi de butoi
În mijlocul oceanului, în adâncime, lumina este un lucru rar și prețios. Capacitatea de a detecta lumina înseamnă asigurarea supraviețuirii în apele adânci ale oceanului. Evoluția peștelui cu ochi de butoi se învârte în jurul acestui lucru. Peștele are un cap transparent, în care sunt prezenți doi ochi sub formă de cilindru, sensibili la lumină. Acești ochi sunt îndreptaţi în sus, permițând peștelui să vadă chiar și siluetele prăzilor lui. Oamenii de știință știu foarte puțin despre acest pește fascinant. De obicei apare la o adâncime de 750 de metri, fiind observat pentru prima dată în 1939.
Acestea sunt unele dintre cele multe creaturi uimitoare care se găsesc în Groapa Marianelor.