Fulgerele întunecate – fulgere fără lumină, care produc pe Pământ raze gama periculoase


Toată lumea a văzut cum arată fulgerele obişnuite, în timpul unei furtuni. E vorba de un arc electric extrem de luminos, care, conform oamenilor de ştiinţă, are loc în natură între nori încărcați cu sarcini electrice diferite. În trecutul îndepărtat al omenirii, vechii germani considerau fulgerele ca semn al zeului Thor care aruncă ciocanul său spre Pământ, pe când vechii evrei vedeau fulgerele ca semn al mâniei lui Dumnezeu.

În afară de fulgerele obişnuite şi misterioasele fulgere globulare (vedeţi, de exemplu, acest articol – Fulgerul globular, o fiinţă gânditoare din altă lume? O întâmplare incredibilă care demonstrează asta… -), mai este un tip de fulger mai puţin cunoscut, fulgerul întunecat.

Această formă ciudată de fulgere nu produce deloc o lumină vizibilă. În timp ce fulgerul obișnuit este alcătuit din electroni relativ lenți care transportă curenți electrici prin nori sau spre sol, fulgerul întunecat este alcătuit din electroni de înaltă energie care se ciocnesc cu particulele din aer pentru a produce raze gama periculoase. Aceste raze gamma terestre (TGF cum mai sunt ele cunoscute), constituie una din sursele de înaltă energie care apar în mod natural pe Pământ, potrivit NASA. TGF-urile sunt atât de puternice încât pot să disturbeze senzorii sateliţilor de la sute de kilometri distanță.

Atunci când piloții merg cu avioanele prin furtuni, fulgerul întunecat poate produce raze gamma care lovesc pasagerii, aceştia primind uneori aceleași radiații ca și cele produse de scanarea CT a întregului corp. Dar TGF-urile sunt incredibil de rare și oamenii de știință cred că riscul de radiații pe care îl reprezintă este minim, deci nu sunt un motiv pentru a evita să zburaţi cu avionul…

Foto: pixabay.com (Commons Creative – free)
ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock