Cum regele Hassan al II-lea al Marocului a reuşit să scape incredibil din două tentative de asasinat


Regele Hassan al II-lea a devenit conducătorul Marocului pe 26 februarie 1961. Nu a fost foarte popular la început; de fapt, unii au spus că nu va sta mai mult de șase luni pe tron. El și-a dezamăgit duşmanii după ce aceştia au constatat că el a continuat să conducă ţara timp de 38 de ani.

Duşmanii, în special cei din rândul ofițerilor militari marocani dizidenți, nu au stat cu mâinile în sân, așteptând moartea regelui. Ei au lansat câteva încercări de a-l ucide pe rege. O astfel de încercare s-a întâmplat pe 10 iulie 1971, atunci când aproximativ 2.000 de soldați au invadat palatul regelui Hassan în timpul petrecerii de 42 de ani și au deschis focul asupra oaspeților. Cel puțin 100 de oameni au fost uciși, dar niciunul dintre ei nu era regele Hassan. Se spune că Hassan s-a apropiat de liderul loviturii de stat și l-a privit direct în ochi, recitând versete din Coran. Liderul loviturii de stat și-a pierdut cumpătul și nu a putut să-l împuște pe rege.

O altă încercare de lovitură de stat a urmat după un an. La 16 august 1972, Hassan zbura de la Paris la Maroc, când avionul său a fost interceptat de patru avioane F-5 ale Forțelor Aeriene Marocane, în timp ce se apropia de aeroportul din Rabat. Regele Hassan era un foarte bun pilot, fiind în cabina de pilotaj în momentul atacului.

Piloții rebeli au tras în avionul regelui, afectând câteva părți, inclusiv motorul avionului. Hassan a jucat o strategie strălucită: el s-a prefăcut că era unul din piloţii rebeli, strigând prin staţia radio: „Nu mai trageţi! Tiranul este mort!” Piloţii de pe F-5 s-au oprit, crezând că l-au ucis pe rege. Aeronava lui Hassan a aterizat, iar regele a scăpat din nou teafăr şi nevătămat.