Ipiutak, străvechiul oraş dispărut din Cercul Polar. Cine a trăit acolo?


Ipiutak este un oraș dispărut, fascinant și enigmatic în acelaşi timp, care a fost odată situat pe tundra înghețată a Cercului Arctic, lângă Point Hope, pe coasta de nord a Alaskăi. Se crede că a găzduit câteva mii de eschimoși Inupiat în urmă cu cel puțin 3.000 de ani și a fost descoperit în 1939 de o expediție finanțată de Muzeul American de Istorie Naturală din New York. Expediția a fost condusă de Helge Eyvin Larsen și Froelich Gladstone Rainey, ambii fiind autorități consacrate în domeniu.

Când au dat peste orașul Ipiutak, ei au fost uimiți de ceea ce au găsit. În ciuda faptului că era situat într-o zonă inospitalieră pentru viața umană, fără copaci pe sute de kilometri și cu o climă rece înghețată pentru cea mai mare parte a anului, orașul era pe vremuri o societate avansată și sofisticată pentru vremurile acelea. Locuitorii au construit cabane permanente, săpate adânc în pământul înghețat, oferind protecție împotriva vântului înghețat. Aceste cabane erau mărginite de străzi frumos lucrate și se estimează că erau peste 800 dintre ele, făcând din Ipiutak o așezare mai mare decât Fairbanks la momentul descoperirii sale.

Pe lângă cabanele permanente, locuitorii din Ipiutak au construit și adăposturi temporare din coaste de balenă și piei de animale. Acestea au fost necesare în timpul lungului și laborios proces de construire a locuinţelor permanente, care au necesitat săpături adânc în pământul înghețat pentru a crea o fundație stabilă. Orașul ar fi găzduit peste 8.000 de oameni, iar aceștia au supraviețuit vânând foci și morse cu harpoane de pe marginea gheții, precum și folosind arcuri și săgeți pentru a ucide prada.

În ciuda culturii sale avansate și sofisticate, orașul Ipiutak rămâne un mister. Abandonarea sa bruscă și lipsa oricăror dovezi clare cu privire la locul în care s-au dus locuitorii săi i-au nedumerit pe istorici și antropologi de mulți ani. Unii au sugerat că orașul a fost abandonat din cauza asprimii climei și a dificultății de a menține o populație mare într-un mediu atât de ostil. Alții cred că orașul a fost abandonat din cauza sosirii exploratorilor europeni, care ar fi putut aduce noi boli sau au perturbat echilibrul delicat al ecosistemului local.

Oricare ar fi motivul abandonului său, Ipiutak rămâne un exemplu fascinant al ingeniozității și rezistenței civilizației umane în fața unor circumstanțe dificile. Este o amintire a culturilor unice și diverse care au existat în întreaga lume și a numeroaselor mistere și enigme care continuă să ne intrige până astăzi.

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO