Cele 7 peşteri legendare din America – acolo au trăit civilizaţii străvechi necunoscute?


În cartea lor „America’s Ancient Civilizations” („Civilizaţiile americane antice”), A. Hyatt Verrill şi Ruth Verrill fac referire la cele „şapte peşteri” legendare din tradiţia aztecă despre care se credea că se aflau undeva în nordul imperiului mexican. Alte surse sugerează că „cele şapte peşteri” se află sub un lanţ muntos alăturat „Mării Salton” din sudul Californiei, dinspre care martorii relatează că ar fi auzit alunecări ocazionale de roci.

Totuşi, autorii sugerează o altă locaţie posibilă a influenţei aztece, şi anume în Utah. Aici, mai ales în sud, există multe legende legate de „peşteri străvechi ale comorilor” pe care civilizaţiile antice le-ar fi folosit: „De asemenea, există indicii ale prezenţei acestor oameni străvechi în apropiere de Kanab, Utah, nu departe de graniţa cu Arizona. Aici se află şapte munţi deosebiţi, care se ridică dintr-o regiune ce în trecut era în mod clar mlăştinoasă şi apar o mulţime de siluete de raţe sculptate în piatră. În fruntea acestora se află o scară cioplită în rocă vulcanică”.

Aproape de vârf se deosebeşte o culme albă, iar la baza acesteia găsim o deschizătură sau o intrare într-un tunel având dimensiunile de 5 pe 4 metri, care a fost închisă cu pietre şi un tip de ciment din pământ şi tulpini de iarbă rezistente, în mod evident luate dintr-un teren mlăştinos. În interiorul tunelului, care se întinde câteva sute de metri în interiorul muntelui, se găseau cărbuni, oase de căprioară şi iepure şi alte dovezi ale locuirii de către oameni.

În vecinătate se află peşteri şi canaluri sau canioane înguste, iar în unele dintre acestea găsim rămăşiţele fragile ale unor case străvechi ce au aparţinut unor locuitori ai stâncilor. Acestea se potrivesc din aproape toate punctele de vedere cu legendarul CHICO- MOZTOC sau „Locul celor Şapte peşteri”; sintagma ar putea fi tradusă ca „Locul peşterilor” sau „ Locul canioanelor”.

Foto: pixabay.com (Commons Creative – free)