Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Se poate vedea Marea Neagră şi Dunărea din Munţii Bucegi? Dar din Ceahlău?


Masivul Bucegi se află la extremitatea estică a Carpaților Meridionali, desfășurându-se între Valea Prahovei la est și culoarul Branului și Valea Ialomiței la vest. Masivul Bucegi, cea mai cunoscută zonă montană din România din punct de vedere turistic, are cu o suprafață de circa 300 kilometri pătrați și face legătura segmentului rectiliniu al Meridionalilor cu zona de curbură a Carpaților.

Se spune că de pe Vârful Omu (cel mai înalt din Bucegi) se vede Dunărea și Marea Neagră în zilele foarte senine. În realitate Marea Neagră nu se poate vedea nici de pe Omu, nici de pe Ceahlău, nici ziua, nici noaptea, nici măcar în zilele foarte senine și asta pentru că Pământul e rotund, iar Marea Neagră este sub linia orizontului chiar și de pe Vârfu Omu.

Lucrul acesta a fost explicat foarte bine din punct de vedere al fizicii într-un articol publicat pe carpati.org. Citez din articol:

„Există un mit, pe care mulţi probabil l-au auzit, conform căruia în zilele senine se poate vedea Marea Neagră de pe Vârful Omu (2505m). Conform formulei, distanţa maximă la care se poate vedea un obiect plat de pe Vârful Omu este aprox. 180km. Marea însă se află la 280km de munte. Plus că în cale mai stă şi Podişul Dobrogei, cu altitudinile sale de 200-300m. Aşadar acest mit este infirmat! Totuşi, Dunărea se poate vedea de pe munte, deoarece se află la 160km!”Aşadar, e imposibil să se vadă Marea Neagră de pe Vârful Omu, dar, e posibil să se vadă Dunărea de pe acelaşi vârf sau de pe un alt vârf înalt de pe Bucegi. Însă, unii susţin că atât Dunărea, cât şi Marea Neagră s-ar putea observa de pe vârful cel mai înalt de pe Ceahlău (1907 m). Cineva chiar a postat un videoclip pe YouTube, filmat de pe Ceahlău, în care pretinde că, la răsăritul Soarelui, s-ar putea vedea chiar Marea Neagră!

Numai că, în conformitate cu Google Maps, distanţa dintre Ceahlău şi cel mai apropiat punct din Marea Neagră este de 340 de kilometri, iar între Ceahlău şi cel mai apropiat punct de Dunăre e de 237 de kilometri. Folosind acelaşi calculator (tabel) de pe carpati.org, pentru a se vedea ceva vreo unitate de relief de pe Ceahlău, ar trebui ca acea unitate să se afle la maxim 155 de km distanţă, ceea ce nu e cazul cu Dunărea şi Marea Neagră.

În concluzie, de pe vârful Omu se poate vedea teoretic Dunărea, însă până acum n-am văzut nicio fotografie pe Internet cu o asemenea minunăţie… Dacă deţineţi aşa ceva, vă rog s-o postaţi!


Lasă un comentariu