Peşterile Barabar din India, de peste 2.200 de ani vechime, au fost excavate impecabil în granit solid. Ce tehnologie antică avansată era în trecut?


Există mistere arheologice care par imposibile a fi dezlegate. Una dintre ele este situată în India, în regiunea Jehanabad. Cunoscute sub numele de Peșterile Barabar, acestea au o vechime de cel puţin 2.200 de ani și au fost excavate în granit solid. Cel mai surprinzător lucru este dat de faptul că ele au fost sculptate cu atâta acuratețe încât par să fi fost lucrate cu tehnologie avansată.

Peșterile Barabar se află la 31 de kilometri nord de Bodh Gaya, un loc care a fost un pelerinaj sacru pentru budiști, deoarece se crede că este locul unde Buddha a atins iluminarea. În total, sunt 7 peșteri săpate în stâncă, 4 dintre ele sunt pe dealul Barabar și celelalte 3 lângă dealul Nagarjini. Toate peșterile au fost lucrate pe o suprafață solidă de granit, majoritatea având 2 încăperi. Prima încăpere, se crede, a fost folosită pentru a găzdui călugări, în timp ce a doua avea o stupa – o structură în formă de movilă care conținea relicve.

Suprafețele au așa-numita „lustruire Maurya”, care este atât de perfectă încât camerele emit un efect de ecou unic. Peșterile sunt asociate cu împăratul mauryan Ashoka; se crede, de asemenea, că au o legătură cu budismul. Acest lucru poate fi văzut mult mai bine în peștera Lomas Rishi, de pe dealul Barabar, cea mai faimoasă dintre cele 7. Deși nu are inscripții, se crede că a fost ocupată de budiști. În mod curios, lipsa inscripțiilor se datorează faptului că peștera este incompletă. Experții speculează fie că nu a fost finalizată din cauza unor probleme în lucrare, fie a fost construită la sfârșitul Imperiului Mauryan și asasinarea ultimului împărat a făcut ca această construcție să se oprească brusc.

Intrarea de la pestera Lomas Rishi. Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free)

O altă caracteristică a arhitecturii sale, care este foarte notabilă în peștera Lomas Rishi, este arcada sa – chaitya (sau gavaksha) -, care este situat la intrare. Se crede că arcada din peșteră este cea mai veche de acest fel care a supraviețuit până în prezent.

Ocuparea peşterii Lomas Rishi de către budiști pare să fi fost o excepție; celelalte peșteri au fost dedicate unei școli de gândire hinduse, acum uitată, cunoscută sub numele de Ajivika. Acest lucru poate fi văzut în inscripțiile Ashokan găsite.

Dar, cea mai mare enigmă a acestor peșteri este construcția lor complicată. Pentru unii, existența acesteor grote este o dovadă a unei tehnologii antice avansate, care s-a pierdut în timp. Precizia cu care granitul a fost sculptat pentru creație, chiar și astăzi, este greu de realizat. Sunt peșterile Barabar dovezi ale unei civilizații foarte avansate înaintea timpurilor sale?

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock