Fântâna iadului: locul blestemat în care oamenii mor misterios

4.284 vizualizari
Imagine: fr.wikipedia.org (Commons Creative – free)

În cunoscuta staţiune franceză Château d’Olonne, de pe malul Atlanticului, există un loc numit „Fântâna Iadului”, o falie lungă de 30 de metri şi adâncă de 7, care parcă spintecă faleza. Pe seama acestei falii circulă mai multe legende lugubre, şi nu degeaba, căci aici şi-au pierdut viaţa foarte mulţi  oameni de-a lungul timpului.

Legenda apariţiei acestui loc

Potrivit legendei, Fântâna Iadului ar fi apărut acum câteva sute de ani, în urma coliziunii unei nave cu faleza, în locul respectiv, pe timpul unei furtuni. Deşi ciocnirea a fost extrem de puternică, de pe corabie n-a murit decât o singură persoană – un tânăr marinar care nu şi-a ţinut promisiunea de a o lua în căsătorie pe cea care îl iubea. Din acea noapte, din oceanul care răzbate în adâncimea faliei parcă se aud gemetele marinarului, implorându-şi logodnica să-l ierte pentru că a minţit-o.

Fântâna Iadului şi-a luat tributul de vieţi omeneşti

De-a lungul secolelor, Fântâna Iadului a înghiţit multe vieţi – sinucigaşi, trecători imprudenţi sau victime ale unor criminali.

Un fapt cutremurător legat de Fântâna Iadului s-a petrecut imediat după cel de-al Doilea Război Mondial. Pe 9 februarie 1949, orăşelul liniştit Château d’Olonne a fost zguduit de o descoperire macabră. În falia înecată de apele oceanului plutea un cufăr de călătorie imens, care avea încrustate iniţialele R.T. În el a fost găsit cadavrul unui bătrân necunoscut, legat de mâini şi de picioare. Luni întregi, cotidianul local „Le Journal des Sables” a exploatat toate variantele crimei.

Ancheta poliţiştilor i-a condus tocmai la Paris, după ce au descoperit că trupul îi aparţine lui Robert Thelier, un pensionar bogat care trăia de pe urma rentelor. Thelier a fost ucis chiar în apartamentul său de către noua guvernantă, Andree Faure, ajutată de prietenul ei. Provenind dintr-o familie săracă şi fără un tată pe timpul copilăriei sale, Andree a avut o viaţă nefericită, pierzându-şi şi soţul.

Originară şi ea din Vendeea, a plecat la Paris în căutarea norocului. Aici a dat peste cel care avea să-i devină complice, Robert Planet. L-au bătut pe bătrân cu bestialitate, ca să le spună locul în care-şi ţine banii. Nu au reuşit decât să fie prinşi, după ce l-au ucis şi aruncat pe Thelier în Fântâna Iadului. Andree a fost condamnată la moarte, iar Robert – la muncă silnică pe viaţă. Mai târziu, preşedintele de atunci al Franţei i-a comutat pedeapsa ucigaşei in închisoare pe viaţă.

Sursă de roman şi de scenarii de film

Fractura masivului stâncos din Vendeea a constituit pentru mulţi scriitori ai timpului un izvor de inspiraţie, ca şi întâmplările reale sau legendare legate de această falie atât de primejdioasă. „Cufărul însângerat din Fântâna Iadului”, care se bazează pe fapte reale, este unul dintre romanele de succes ale lui Xavier Armange. Pentru scenariile lor, s-au inspirat de aici şi Henri-Georges Clouzot (autorul filmului „Les Diaboliques”), Jeremiah Chechik („Diabolique”) şi chiar marele Alfred Hitchcock, pentru filmul „Vertigo”.