China şi Japonia au început cursa pentru a săpa în adâncul Pământului, în timp ce Rusia şi-a abandonat cea mai adâncă gaură din lume, de 12,2 km


China și Japonia vor să sape cât mai adânc în pământ cu nave specializate de foraj, şi asta după ce Rusia și-a sigilat forajul ei „superadânc”. Forajul Kola, lângă Murmansk, Rusia, este cea mai adâncă gaură din lume în pământ, fiind mai adânc decât înălţimea Muntelui Everest. Ascuns într-un loc de foraj abandonat, este practic invizibil de la nivelul solului, măsurând doar 23 de centimetri în diametru. Dar forajul atinge 12.262 de metri în adâncul Pământului. A atins această adâncime în 1989, obţinând astfel un record mondial; gaura a fost sigilată în 1992, când temperaturile au devenit prea calde pentru echipament.

China şi Japonia vor să facă aceste forări, pentru a afla unele răspunsuri la cele mai mari mistere despre planeta noastră. În iunie 2023, oficialii chinezi au ordonat să fie săpat un puț adânc, care se întinde pe aproximativ 10.000 de metri în scoarța terestră, sub suprafaţa mării. El este situat în bazinul Tarim din provincia Xinjiang din China. „Probele de rocă din forajele de adâncime au devenit cruciale pentru înțelegerea tectonicii plăcilor, a evoluției scoarței oceanice, a climei oceanice antice și a resurselor de pe fundul mării”, a declarat atunci Li Chun-feng, geolog marin la Departamentul de Științe Marine de la Universitatea Zhejiang din estul Chinei. Totuşi, temperaturile mari şi presiunea de sub fundul mării fac dificile forajele mai adânci de 7.000 de metri.

În 2017, Japonia a anunţat că depune eforturi de foraj la adâncime foarte mare, cu ajutorul unei nave specializate numită Chikyu. Proiectul principal de colectare a unei probe de la granița dintre crustă și manta, cunoscut sub numele de Moho, este așteptat să înceapă după 2030. Dar, în 2019, Chikyu a stabilit un record mondial pentru cea mai adâncă gaură forată sub mare în scopuri științifice.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock