„Mercurul roşu”: substanţa „miraculoasă” de care vorbesc toţi, dar se pare că nu prea există…


Timp de secole au persistat zvonuri despre o substanță puternică și misterioasă. Și în zilele noastre, există reclame și videoclipuri care pretind că se oferă spre vânzare mercur roşu. Unii oameni cred că este un elixir magic de vindecare găsit îngropat în gurile vechilor mumii egiptene. Sau ar putea fi un material nuclear puternic care ar putea duce la apocalipsa? Videoclipurile de pe YouTube exprimă proprietățile sale asemănătoare vampirilor. Alții susțin că poate fi găsit în mașinile de cusut de epocă sau în cuiburile liliecilor. Există însă o mică problemă cu aceste povești: substanța nu există de fapt. Mercurul roșu nu există!

De-a lungul timpului, arabii credeau că mercurul roșu este un leac magic, fiind îngropat împreună cu faraonii. Originile acestei credințe sunt neclare. Dovada acestui lucru poate fi găsită în lucrarea alchimistului și filosofului medieval Jabir ibn Hayyan, care a scris că „cele mai prețioase elixire care au fost amestecate vreodată pe pământ au fost ascunse în piramide”.

Unii au dus teoria mai departe, susținând că mercurul roșu provine de la liliecii-vampiri. Și astfel, substanța prezintă aceleași proprietăți ca vampirii filmelor de groază. Calitățile presupuse uimitoare ale mercurului roșu nu se termină aici. Se presupune că are puteri de a chema djinni – ființe supranaturale în legendele arabe.

Zvonurile despre această substanță au fost, de asemenea, motivate de geopolitica globală. La sfârșitul anilor 1980, când regimurile comuniste s-au prăbușit în Europa de Est, a existat incertitudine cu privire la ceea ce se întâmplă cu stocurile lor de material nuclear. La acea vreme, Mark Hibbs era un jurnalist care investiga zvonurile alarmante conform cărora un material nuclear necunoscut anterior, creat în laboratoarele sovietice, era oferit spre vânzare de către persoane dubioase. Numele său? Mercur roșu, desigur. S-a spus că mercurul roșu sovietic este distructiv, capabil să provoace o explozie nucleară uriașă cu cantități nu mai mari decât o minge de baseball. Scenariul de coșmar era că această substanță s-ar putea găsi pe piața neagră a armelor și ar putea ajunge în mâinile teroriștilor. Cu toate acestea, atunci când guvernele occidentale au investigat, au ajuns la concluzia că materialul acesta nici nu există de fapt.

Dar, cum au început zvonurile? Oamenii de știință ruși au spus că mercurul roșu este de fapt o poreclă pentru un izotop nuclear cunoscut. În ciuda cazurilor și a dezmințirilor importante, numeroasele fantezii în jurul mercurului roșu au rămas neatinse faţă de realitate.

Totuşi, chiar există un minereu de culoare roșie care conține mercur: sulfura de mercur, care este o substanță relativ banală. Ea este foarte utilă pentru decorarea ceramicii, şi cam atât…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO