Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Într-un roman din anii ’70 ni se vorbeşte despre o uriaşă „Cupolă militară” – un câmp invizibil de forţă ce ne-ar proteja de bombe şi rachete! Chiar există aşa ceva?


Citeam zilele trecute romanul „Reîntoarcerea păianjenului” de Radu Nor, un roman din anii ’70 cu un subiect din domeniul spionajului militar. Întrebarea pe care mi-o pun e următoarea: este acesta doar un roman scris din imaginaţie sau autorul a primit câteva informaţii secrete, pe care le-a expus în acest roman?

De ce spun asta? Pentru că în carte, Radu Nor ne vorbeşte despre vizita unui ofiţer al Securităţii la un institut de cercetare situat la marginea Bucureştiului. Acolo, în institut, se pregătea, în secret, un nou sistem de apărare militară, denumit „Cupola”. Autorul ne aduce aminte de o aşa numită „radiaţie ypsilon”, care, sub influenţa unor puternice câmpuri magnetice, ar avea capacitatea de a „concentra” moleculele de aer şi de a crea un aer ultradens, impenetrabil. Ca un fel de „câmp de forţă” invizibil (vă aduceţi aminte de un asemenea câmp de forţă impenetrabil care înconjura nava USS Enterprise din serialul SF „Star Trek”?)

Acest câmp de forţă invizibil ar putea fi folosit în scop militar. Imaginaţi-vă – spune autorul – un sistem de generatoare ypsilon amplasate în jurul frontierelor. Radiaţiile dirijate în sus sub un unghi relativ mic se întâlnesc într-un punct central, după ce au ţesut deasupra teritoriului ţării o cupolă protectoare. În orice zonă ar pătrunde, avioanele inamice o pot survola, dar proiectilele – bombele, rachetele – nu sunt capabile să străpungă „plasa” invizibilă. Ele se izbesc de stratul de aer supradens şi explodează în atmosferă, fără să provoace pagube.

Acum, întrebarea este: această „Cupolă militară” a existat sau există vreodată ca proiect? Îl are vreun stat al lumii în secret? Sau totul e doar în mintea unui scriitor?


Lasă un comentariu