A realizat Leonardo Da Vinci acum peste 500 de ani schiţele pentru un smartphone!?


Mai ţineţi minte articolul acesta din 2017 – Ce-ar căuta un iPhone într-un tablou olandez vechi din 1670!? – în care vorbeam despre un tablou din 1670 al artistului olandez Pieter de Hooch, unde apare un bărbat ce ţine în mână ceea ce pare a fi un smartphone, mai precis un iPhone?

Spuneam atunci că asemănarea cu un iPhone este extrem de frapantă, sau poate că noi, oamenii, am devenit atât de dependenţi tehnologic în zilele noastre încât vedem doar iPad-uri, iPhone-uri, tablete etc. în toate lucrurile vechi?

Pictura este din 1670, însă dacă menţinem ipoteza smartphone-ului din mâna bărbatului din tablou, găsim ceva şi mai vechi în documente, ceva care seamănă cu un telefon mobil inteligent. Ca de exemplu, schiţele lui Leonardo da Vinci despre… smartphone (de la sfârşitul secolului al XVI-lea, începutul secolului al XVII-lea)! Priviţi mai jos şi spuneţi dacă ele nu seamănă cu componentele moderne ale unui smartphone:

Există unii care consideră că schiţele lui Da Vinci despre un aşa-zis telefon mobil inteligent sunt false, produse prin Photoshop. Oricum, Da Vinci a rămas faimos pentru că în schiţele sale a prezentat unele invenţii moderne, cum ar fi paraşuta sau elicopterul.