Cum arătau locuitorii din stele, descrişi de un scriitor grec acum 1.900 de ani?


Născut acum 1.900 de ani, Lucian din Samosata a devenit un scriitor de limbă greacă cunoscut, fiind precursorul literaturii de anticipaţie. În scrierea „Istorie adevărată”, el îşi atenţionează cititorii încă de la bun început: „Singurul meu martor e minciuna. Voi descrie locuri pe care nu le-am văzut, aventuri care nu mi s-au întâmplat și lucruri care nu există nicăieri; așadar cititorii nu trebuie să creadă nimic”.

Scopul călătoriei sale din această lucrare este acela de a-i cunoaște pe oamenii „care locuiesc de cealaltă parte a oceanului”. Însoțit pe corabie de 50 de greci tineri, pornește sub cele mai favorabile auspicii. Dar o furtună iscată din senin îi prigonește 80 de zile și îi abate spre o insulă necunoscută, unde descoperă o coloană de bronz cu o inscripție aproape ștearsă. În imediata apropiere curge un râu lat, ale cărui unde sunt din cel mai bun vin, ce izvorăște dintr-o podgorie bizară; partea superioară a butucilor de viță sunt femei vii!

După ce părăsesc insula, se stârnește un vânt teribil care ridică în văzduh corabia și o poartă prin aer vreme de 7 zile. Într-a opta acostează pe un soi de insulă sferică, scăldată într-o lumină orbitoare. Acolo, el întâlneşte tot felul de locuitori din stele, adică extratereştri: psylotoxoții („puricii-arcași”, călare pe ditamai puricii cât 12 elefanți la un loc) și anemodromii („vânturaticii” care fiind foarte ușori își întind hainele și plutesc în aer), struțobalanii („ghindo-struții”) și hipogeranii („călăreții-cocorilor”).

Ei se luptă cu alţi extratereştri, veniţi din altă parte: hipomyrmehi, călare pe furnici înaripate, mari de vreo două pogoane, aerokonopi („aero-musculițe”, călări pe musculițe cât bivolii), kaulomykeți („sparanghelo-ciuperci” care folosesc ciuperci drept scut și cozi de sparanghel drept lăncii), kynobalani („ghindo-căței” cu cap de câine, sosiți din Sirius) și nefelocentauri („norocentauri”, jumătate oameni, jumătate cai înaripați).

Despre locuitorii de pe Lună pe care îi descrie, puteţi citi mai multe în acest articol: Un scriitor grec de acum aproape 2.000 de ani îi descrie pe locuitorii de pe Lună: “Acolo, nu există femei, iar bărbaţii nasc copii”.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO