Cum arătau locuitorii din stele, descrişi de un scriitor grec acum 1.900 de ani?

  •  
  •  
  •  
  •  

Născut acum 1.900 de ani, Lucian din Samosata a devenit un scriitor de limbă greacă cunoscut, fiind precursorul literaturii de anticipaţie. În scrierea „Istorie adevărată”, el îşi atenţionează cititorii încă de la bun început: „Singurul meu martor e minciuna. Voi descrie locuri pe care nu le-am văzut, aventuri care nu mi s-au întâmplat și lucruri care nu există nicăieri; așadar cititorii nu trebuie să creadă nimic”.

Scopul călătoriei sale din această lucrare este acela de a-i cunoaște pe oamenii „care locuiesc de cealaltă parte a oceanului”. Însoțit pe corabie de 50 de greci tineri, pornește sub cele mai favorabile auspicii. Dar o furtună iscată din senin îi prigonește 80 de zile și îi abate spre o insulă necunoscută, unde descoperă o coloană de bronz cu o inscripție aproape ștearsă. În imediata apropiere curge un râu lat, ale cărui unde sunt din cel mai bun vin, ce izvorăște dintr-o podgorie bizară; partea superioară a butucilor de viță sunt femei vii!

După ce părăsesc insula, se stârnește un vânt teribil care ridică în văzduh corabia și o poartă prin aer vreme de 7 zile. Într-a opta acostează pe un soi de insulă sferică, scăldată într-o lumină orbitoare. Acolo, el întâlneşte tot felul de locuitori din stele, adică extratereştri: psylotoxoții („puricii-arcași”, călare pe ditamai puricii cât 12 elefanți la un loc) și anemodromii („vânturaticii” care fiind foarte ușori își întind hainele și plutesc în aer), struțobalanii („ghindo-struții”) și hipogeranii („călăreții-cocorilor”).

Ei se luptă cu alţi extratereştri, veniţi din altă parte: hipomyrmehi, călare pe furnici înaripate, mari de vreo două pogoane, aerokonopi („aero-musculițe”, călări pe musculițe cât bivolii), kaulomykeți („sparanghelo-ciuperci” care folosesc ciuperci drept scut și cozi de sparanghel drept lăncii), kynobalani („ghindo-căței” cu cap de câine, sosiți din Sirius) și nefelocentauri („norocentauri”, jumătate oameni, jumătate cai înaripați).

Despre locuitorii de pe Lună pe care îi descrie, puteţi citi mai multe în acest articol: Un scriitor grec de acum aproape 2.000 de ani îi descrie pe locuitorii de pe Lună: “Acolo, nu există femei, iar bărbaţii nasc copii”.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner